Citatul demn de un meme inspirațional îi aparține lui Tom Peters, cel care aduce pentru prima dată în discuție ideea de personal branding într-un articol din 1997, intitulat “The Brand Called You”.

Și chiar dacă au trecut mai bine de două decenii de atunci, importanța ideii sale nu și-a pierdut deloc din relevanță astăzi. Ba, am zice, a crescut și mai mult. Și e cu atât mai mult de luat în calcul, dacă ești freelancer sau antreprenor la început de drum.

Să vedem ce este, cu ce se “mănâncă” și la ce-i bun brandingul personal.

Branding versus personal branding

Cum brandingul personal este un derivat al brandig-ului, e de văzut ce le aseamănă și ce le separă. 

Brandingul este acel proces prin care un business își construiește și promovează un brand, unde brandul este percepţia pe care publicul o are despre ceva, fie el produs sau serviciu. Brandul este construit în jurul identității business-ului, a valorilor și misiunii sale și are rol diferențiator.

De cealaltă parte, brandul personal este acel cumul de percepții pe care publicul îl are despre cineva. Brandul personal este construit în jurul tău, este despre valorile tale, expertiza ta, interesele și pasiunile tale. Ca atare, personal brandingul este practica de a te marketa pe tine și cariera ta ca pe un brand.

și brandingul și personal brandingul presupun un proces amplu de dezvoltare și menținere a reputației și a percepției publice. Ambele necesită timp și un efort susținut, constant și continuu. Și ambele au la bază încrederea.

De ce-ţi trebuie personal branding

Când vrei să faci un business din aria ta de expertiză, fie ca speaker, coach sau freelancer priceput pe o zonă anume, e aproape de la sine înţeles că ai nevoie de personal branding. Asta ca să fie cu adevărat un business, nu doar niște activităţi sporadice de prestare de servicii. Pe de altă parte, ai nevoie de personal branding şi ca antreprenor.

Steve Jobs s-a folosit de personal branding cu mult înainte ca termenul să devină mainstream, asociindu-se atât de profund cu Apple încât imaginea lui dăinue și azi asupra companiei. Elon Musk, Richard Branson sunt alţi antreprenori de succes care fac personal branding cu succes.

Dar de ce?

Brandul personal te ajută să ieşi din mulţime, să te diferenţiezi de competitori și să obţii cel mai valoros activ al unui business: încrederea publicului și a clienţilor. Pentru că brandingul este despre încredere, iar încrederea vinde.

Cum îți construieşti brandul personal

Când vorbim de crearea brandului personal, există o parte bună și o parte mai puţin bună. Cea bună este că totul începe cu tine, iar cea mai puţin bună este că tot e nevoie de efort, de timp și focus pentru a-ţi construi brandul personal.

Nosce te ipsum

Carevasăzică, cunoaște-te pe tine însuţi, vorba latinului. Sau, vorba noastră, arată-te pe tine însuţi!

Cam asta trebuie să faci în personal branding. Tu ești produsul, deci tu știi cel mai bine ce este de știut despre tine.

Și mai există o vorbă înțeleaptă: Fii tu însuți, orice altcineva este deja luat. Cheia succesului în personal branding este autenticitatea. Ca să ajungi la ea, trebuie să definești ce anume te definește. E necesar, deci, să îți pui niște întrebări, să le zicem, existențiale. Și esențiale, în egală măsură:

Cine sunt?

Gândește-te la identitatea ta, la ce anume te caracterizează ca persoană și te face să fii tu. Uită-te suficient de critic la tine cât să-ţi poţi vedea și punctele tari și pe cele slabe (da, și punctele slabe, pentru că, surprinzător, pot fi și ele folosite cu succes în strategia de promovare), stabilește ce trăsături de personalitate și de caracter vrei să scoţi la înaintare.

Parte din cine ești o constituie și valorile la care aderi. Ce este important pentru tine? În ce anume crezi? Ce credinţe te animă? Determină care sunt cele care contează mai mult și mai mult pentru tine. Valorile sunt acel fir roşu al acţiunilor tale, la care faci în permanenţă referire atunci când iei decizii. Plus, sunt elementele cu care oamenii se identifică, în general, cel mai ușor, deci e cu atât mai important să le defineşti.

Care sunt pasiunile și interesele mele?

Interesele și pasiunile sunt cele pentru care te dai dimineaţa jos din pat cu zâmbetul pe buze. Sunt cele care te motivează suficient de mult încât să le dedici timp și energie. Și sunt o parte importantă din tine, deci și din brandul tău personal. 

Gândește-te la ce anume îți face plăcere, ce te preocupă, care sunt subiectele și temele care îți captează atenția și îți stârnesc curiozitatea, care sunt hobby-urile cărora le dedici cel mai mult timp, în ce tip de acțiuni de voluntariat te implici (sau ai vrea să te implici).

Ce știu să fac?

Aruncă un ochi pe CV-ul tău. Dar nu-l privi din prisma job-urilor cu titluri pompoase, ele nu spun mare lucru. Pornind de la ele, fă însă un inventar al skill-urilor pe care le-ai dobândit de-a lungul tuturor acelor job-uri. Continuă cu toate calificările profesionale, certificările, premiile. Trece-le în revistă și vezi apoi care sunt cele mai relevante pentru domeniul în care vrei să te poziționezi ca profesionist.

Viziune, misiune, mesaje

Acum că ai făcut tot acest inventar al activelor proprii, ai făcut și primii pași către construirea fundației pentru brandul personal. Următorul este să finalizezi construcția fundației prin definirea elementelor sale cheie, cele care îți vor ghida deciziile viitoare.

Viziunea brandului tău. Stabilește pentru ce anume vrei să fii recunoscut în piață, cum vrei să te perceapă publicul și să se raporteze la tine, ca expert în…, ca bun specialist în… (și completează tu spațiile punctate)?

Misiunea brandului tău. Vine la pachet cu întrebări despre care este scopul tău, ce vrei să realizezi şi asupra cui vrei să îți îndrepți atenția și eforturile.

Mesajul brandului tău. Determină care sunt mesajele cheie pe care vrei să le comunici, ce idei ai în vedere să transmiți în mod constant audienței.

Personalitatea brandului tău. Subliniază acele caracteristici personale pe care să le scoţi în faţă. Vrei să fii perceput ca un profesionist scrobit, mereu la patru ace sau mai degrabă ca unul degajat, cu o abordare mai puţin convenţională?

Defineşte-ţi audienţa

Mai există o vorbă (da, azi suntem plini de vorbe înţelepte): Nu poţi fi pe placul tuturor. Și nici nu trebuie, nici în personal branding și nici dincolo de el.

Totul este despre relevanţă în ziua de azi. Dacă vei încerca să fii în congruenţă cu toţi, nu vei fi cu nimeni. Mesajele tale se vor dilua. Nu poţi să atragi atenţia tuturor și nu toţi cei la care vei ajunge vor rezona cu tine. Și e perfect aşa. Ca să ai succes nici nu ai nevoie să ajungi la toată lumea, doar la audienţa potrivită. Deci identifică-ţi audienţa specifică și construiește-ţi brandul cu gândul la acea audienţă, fă-l atractiv exclusiv pentru ea.

Ca să îți fie foarte clară în minte imaginea audienței tale, e bine să-i creezi un avatar sintetic, un profil al clientului ideal care să facă referire la demografice (vârstă, sex, educație, profesie, venit etc), dorințe și aspirații, probleme și provocări cu care se confruntă.

Fii vandabil. Și profitabil.

Scopul final al construirii unui brand personal şi esenţa sa, de altfel, este să vândă (nu să te transforme într-o vedetă). Brandingul personal este despre a fi profitabil, în sensul cel mai mercantil cu putinţă.

Iar ca să fii profitabil, trebuie să-ţi fie foarte clar ce vinzi, să împachetezi frumos acel ceva și să te asiguri că acel ceva rezolvă o problemă specifică a audienţei tale.

Construieşte produse și servicii de care are nevoie publicul tău.

Cum îți faci cunoscut brandul personal

Pe scurt, printr-un mix de online și offline.

Social Media

Se estimează că în 2020, numărul utilizatorilor de social media la nivel global va ajunge la aproape 3 miliarde. O cifră ca asta nu prea te poate lăsa indiferent când ţi-ai pus în minte să-ți creezi și crești brandul personal.

În digital nu se poate fără social media. Rapiditatea și ușurința cu care poți disemina conţinut face din social media un instrument foarte puternic și pe care nu ai cum să-l lași deoparte. Problema e că e și aglomeraţie pe acolo. Deci nu mai merge să arunci pur și simplu niște mesaje terne și să speri că o să prindă. Ca să ieși în evidenţă și să atragi atenția audienței ideale, ai de muncit la crearea de conţinut menit să-ți comunice valorile brandului personal într-un mod care să educe, să delecteze şi să motiveze.

Website

Pe Facebook, YouTube şi pe orice altă platformă social media eşti cu chirie, cum s-ar zice, şi la mâna proprietarilor. Website-ul însă e casa ta, proprie şi personală. Şi, la fel ca în viaţă, e mişto să ai casa ta ca să-ţi poţi face de cap în ea.

Website-ul îți ţine loc și de CV, și de portofoliu, și de broșură cu servicii. Și, dincolo de asta, e strâns legat de două alte tool-uri de mare ajutor în materie de personal branding: blogul și newsletter-ul.

Content marketing

Articole de blog, video-uri, podcast-uri, ebook-uri, webinarii, infografice, guest post-uri sunt toate instrumente foarte eficiente pentru personal branding. Atâta timp cât fiecare bucăţică de conţinut este relevantă, valoroasă şi originală.

Content marketing-ul este un efort consistent și strategic care chiar poate face diferența în materie de creștere a notorietății, a nivelului de încredere și de apreciere, a puterii de influență. Asta la pachet cu niște SEO și cu generarea de lead-uri și conversii.

În condițiile în care reclamele devin tot mai puțin credibile și mai puțin eficiente, prin content marketing poți să arăți cine ești, ce faci și în ce crezi fără ca acestea să fie percepute drept reclame sâcâitoare.

Email Marketing

Newsletter-ul e una dintre cele mai bune modalități online pentru a-ți disemina mesajele și conținutul pe care îl creezi. Asta pentru că este în controlul tău, e un canal mult mai sigur decât social media și în măsură să dea o notă mult mai personală comunicării. Nu există algoritmi de care să ții cont (afară de filtrele de spam), nu riscă să se piardă imediat într-un feed înțesat cu de toate, tu stabilești exact cui trimiți și ai acces la o audiență foarte targetată, deci și mai receptivă.

Nişte studii arată că 82% dintre oamenii își verifică email-ul zilnic, iar peste 50% dintre email-uri ajung să fie citite.

Networking și evenimente

Chiar dacă lucrurile în online merg ca pe roate și cu viteza internetului, nicio interacţiune online nu poate avea un impact la fel de mare ca cea offline. Oamenii au nevoie să se cunoască și dincolo de ecrane.

Da, știm, există tendința asta ca odată devenit freelancer să nu mai ieși cu lunile din casă. Ceea ce e tare ciudat în condițiile în care ca freelancer dispui de o mai mare flexibilitate în a-ți gestiona timpul. Ciudat și nesănătos, totodată.

Networking-ul și participarea la evenimente din industria ta (și din afara ei, dacă situația sau audiența ta o cer) sunt un must. E nevoie să le dai oamenilor dimensiunea palpabilă în a brandului tău personal, adică pe tine în carne și oase. Ce trebuie însă să ții cont e să existe matching, adică tu cel din online să fii totuna cu tu cel din offline.

Și mai ține cont că și demodata carte de vizită îți poate fi de ajutor atunci când te aventurezi în lumea offline.

Public Speaking

Să fii speaker la diverse evenimente pune câteva cărămizi bune la construirea brandului tău personal.

Da, probabil că nu te simți foarte confortabil cu sfatul ăsta. Și da, nu toată lumea e Obama. Dar vorbitul în public e doar un skill, pe care cu cât îl practici mai mult cu atât ajungi să îl stăpânești mai repede și mai bine. Poți să începi să vorbești unei audiențe restrânse. Te va ajuta să te obișnuiești și să exersezi, dar și să îți creezi un portofoliu în direcția asta.

Fie că ești freelancer sau antreprenor, investiția în personal branding este una dintre cele mai bune și importante investiții pe care le poți face. Cel mai mare câștig pe care ți-l aduce este acela că te ajută să te diferențiezi de restul, pentru că tu ești diferit de restul. Iar asta îți permite să nu ajungi în postura de a te bate doar în prețuri pe piață. Mereu va fi cineva dispus să ceară mai puțin ca tine. Prin personal branding valoarea ta transcede prețul.

Și, dacă tot am început cu Tom Peters, încheiem tot cu el: “Nu există o singură cale către succes. Şi nu există o singură modalitate potrivită de a crea brandul numit Tu. În afară de asta: începe azi!”