În acest episod din Viața de Freelancer Podcast, Claudiu și Cristina o au alături pe Ana-Maria Gălețeanu, o ilustratoare căreia îi place să lucreze în medii tradiționale, este profesoară, are un magazin prin care își vinde ilustrațiile și mai lucrează și cu clienți. Cum le face pe toate și cum decurg colaborările sale vei afla dând play podcastului.
Câteva lucruri pe care le vei auzi în podcastul de azi:
1. De când face Ana-Maria ilustrație și care a fost primul său proiect.
2. De ce ai nevoie să poți să-ți faci o carieră ca artist în România și nu numai.
3. Care sunt cele mai mari provocări ale unui artist și cum se pupă arta cu business-ul.
4. Cum arată clientul ideal pentru Ana-Maria și cum ar decurge o colaborare ideală din punctul ei de vedere.
5. Cum tratează Ana-Maria brieful și care sunt cele mai importante informații pe care clientul trebuie să i le ofere ilustratorului. Am vorbit și despre bugete și costuri.
6. Cât de importantă este reputația pentru un ilustrator. Și cum faci să construiești și să menții reputația pe care ți-o dorești.
9. Am provocat-o pe Ana-Maria Gălețeanu să ne spună care este brandul ei în 5-6 cuvinte.
10. În încheiere, Ana-Maria ne-a spus ce se vede făcând la 65 de ani.
Câteva idei de ținut minte din discuție:
– Să fii artist îți trebuie răbdare, perseverență și încurajare de la cei din jur.
– Poți să devii artist și fără studii de specialitate, însă școala de arte te ajută să te concentrezi 100% pe artă, pe când o altă școală îți lasă puțin timp pentru exercițiu și studiu pe artă.
– Libertatea este minunată pentru un artist, atâta timp cât lucrează pentru el însuși. Pentru commissioned work, Ana-Maria este de părere că ilustratorul și clientul trebuie să lucreze în echipă ca să obțină cel mai bun rezultat.
– Înainte să accepți un proiect află care sunt nevoile clientului. Este posibil să descoperi că, de fapt, are nevoie de un graphic designer nu de un ilustrator. În cazul acesta, fă-ți un serviciu și recomandă-i persoana potrivită. Dacă lucrezi pe un proiect nepotrivit ție ai șanse foarte mari să te frustrezi și chiar să livrezi sub standardul tău de calitate.
– Când începi o colaborarea, începe-o cu ideea că potențialul client nu știe ce înseamnă ilustrația și ce presupune colaborarea cu un ilustrator. Ia-ți timp să îi explici care e procesul tău, ce sunt drepturile și de câte feluri sunt, de ce sunt importante, care sunt costurile.
– Poți să încerci să ții clientul aproape pe parcursul proiectului și să îi trimiți schițe, progress video și să îl ții implicat de la cap la coadă.
Urmăriți-o pe Ana-Maria Gălețeanu
Ana-Maria ne-a spus multe lucruri valoroase în podcast, de aceea te încurajăm să asculți toată înregistrarea. Modul în care abordează ea clienții și proiectele o fac să fie un unicorn pe piața românească.
Pe Ana-Maria Gălețeanu o poți urmări pe:
Instagram: https://www.instagram.com/agaleteanu/
Facebook: https://www.facebook.com/agaleteanu/
Magazinul ei pe Facebook: https://www.facebook.com/agaleteanu/shop/
Pentru colaborări, poți să luați legătura cu ea via mail, pe adresa [email protected], sau via Facebook, pe pagina ei.
Recomandări de la Ana-Maria Gălețeanu
1. Citește cărți care îți stimulează imaginația, cum ar fi romane polițiste, SF, povești pentru copii, romane fantasy
2. Urmărește și participă la diverse provocări creative, cum ar fi Draw Off: https://www.youtube.com/watch?v=nHZHilNBamc&list=PL5vtqDuUM1Dl67yQPW2HmHHLTfT8S4-Th
3. Urmărește-i pe The Futur pe YouTube și pe Seth Godin pe YouTube, inspiră-te din TED Talks.
4. Joacă-te Art Challenge pe Android sau iOS și Orbia pe Android sau iOS. Fii activ în comunitățile frumoase. Ea face parte din Viața de Freelancer și The Golden Age of Illustration.
Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tooluri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.