În acest episod din Viața de Freelancer Podcast, Claudiu stă de vorbă cu Mihaela Lemnaru, om de Social Media care și-a dat seama că îi place să scrie și a decis să facă o carieră din asta. Ca mulți alții, a început cu un internship, apoi un job și pe parcurs și-a dat seama că marea ei dorință este lucreze pe cont propriu.

“Cel mai important este să-ți găsești superputerea și să o dezvolți către o carieră.”

Mihaela Lemnaru

Câteva lucruri pe care le vei auzi în podcastul de azi:

1. Care au fost provocările Mihaelei de-a lungul timpului.

2. Cum e să lucrezi pentru tine și la ce să fii atent.

3. Ce ar fi vrut Mihaela să știe înainte să treacă full time pe freelance. 

4. Ce opțiuni de nișare ai (specializarea ta, tipul și industria clientului, tool-uri și altele). Despre nișare poți să citești și aici.

5. Ce ar trebui să știe un client small business atunci când intenționează să lucreze cu un specialist în Social Media.

6. Cât de importante sunt datele din piață despre un business și cât de importante sunt strategia și poziționarea pentru proiectele de content.

7. Ce informații interesante poți să afli din social media despre publicul tău și despre business-ul tău. Ce îți spun oamenii prin acțiunile pe care le fac pe rețelele de socializare ale brandului tău.

8. Tips & tricks pentru cei care vor să se apuce de freelance.

9. Despre brandul personal și cum construiești unul bun. Poți să citești despre personal branding și aici

10. Cum îți alegi un job title ca să te găsească ușor clienții și cât de important e un logo.

Și multe altele.

Câteva idei de ținut minte din podcast:

– Încearcă tot ce te atrage. Doar așa vei descoperi ce îți place cel mai mult și la ce te pricepi cel mai bine. După ce ai o listă cu domenii și skill-uri la care ești bun, specializează-te pe o bucată mică. Devino cel mai bun la asta, iar clienții vor veni.

– Împarte din ce știi și din ce înveți. Spune-le și altora ca să creșteți împreună.

– Toți avem îndoieli, dar cheia e să ai încredere în cunoștințele tale și să lucrezi mereu să devii mai bun. Sindromul impostorului îți va ține mult timp companie, dar tot el te va ajuta să îți depășești limitele și să fii un foarte bun specialist.

– Fii atent la nevoile pieței. Și asigură-te că ai un total achievable market, că există o nevoie reală pentru serviciile pe care le oferi tu. Începe cu o piață mai mică pe care poți să devii foarte bun și extinde-te apoi. 

– Este important să înțelegi foarte bine business-ul pentru care lucrezi și să ajuți clientul să înțeleagă lucrurile pe care nu le știe despre marketing și comunicare. 

– Serviciile de Social Media nu sunt standard. Ele au multe variabile și depind de obiectivele brandului, de dimensiunea business-ului, de vechimea conturilor pe rețele de socializare și de multe alte aspecte. Așadar, o colaborare trebuie să înceapă cu o discuție amplă și sinceră despre brand, business, nevoi, obiective și bugete.

– Înainte să te gândești ce postări pui, ocupă-te de strategia de brand și de social media. Pentru că ele sunt cele care dictează ce trebuie postat, unde și cum. De ce e importantă poziționarea brandului și cum influențează conținutul poți să citești aici

– Ce alegi ca formă juridică sub care îți oferi serviciile depinde de multe aspecte. Avem și noi pe viatadefreelancer.ro câteva materiale care te pot ajuta să alegi între SRL și PFA

– Folosește un nume simplu pentru specializarea ta. Oamenii caută social media manager sau specialist social media sau content creator. Nu vor căuta niciodată “social media fairy” sau “content wizard” sau “wordsmith” pentru că nu înțeleg ce înseamnă și cum îl pot ajuta acei specialiști.

Ce ai citit până acum sunt doar un sfert din informațiile valoroase pe care le poți auzi în podcast. Dă play cu încredere și rămâi până final. 

Unde o găsești pe Mihaela Lemnaru

Facebook: https://www.facebook.com/mihaela.lemnaru20 

Instagram: https://www.instagram.com/mihaelalemnaru.ro/ 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/Mihaela-Lemnaru/ 

Pe site-ul ei: https://mihaelalemnaru.ro/ 


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tooluri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.

Vezi toate episoadele de podcast AICI