Freelancerii români încearcă de ceva timp să schimbe ideea că un freelancer este mult mai ieftin și mai rapid decât o agenție sau un studio. Da, un freelancer are costuri și overhead-uri mai mici decât o agenție. Dar asta nu înseamnă neapărat că este mai ieftin. De multe ori, tocmai pentru că este foarte bun la ceea ce face, un freelancer este mai scump decât o agenție. Specializarea, skill-ul, vine cu un cost pentru freelancer. Și calitatea muncii vine cu un preț pentru client. Cu asta în gând, am luat legătura cu freelanceri talentați și muncitori și i-am rugat să ne spună despre aventurile, provocările, fee-urile și înțelepciunea câștigată în viața lor de freelancer. Dani Alexis este un content writer care s-a apucat de freelance într-un context mai nefavorabil al vieții, dar și-a demonstrat că perseverența și curajul fac casă bună împreună în acest domeniu.

1. Cum ți-ai început aventurile în freelance?

Am fost una dintre milioanele de americani care au pierdut totul în timpul crizei din 2008: locul de muncă, casa, economiile. În același timp a trebuit să fac față unor probleme medicale care nu mă lăsau să mă ridic din pat zile la rând. Aveam nevoie de un job care putea fi făcut din pat din livingul părinților mei. Așa mi-am început eu viața de freelancer și nu m-am mai întors niciodată la statutul de angajat.

2. Cum ți-ai gestionat grijile financiare înainte să începi să lucrezi pe cont propriu?

În niciun fel. Când m-am apucat de freelance, nu aveam un job și toate economiile mele erau epuizate. În plus aveam peste 11.000$ datorii la asigurarea medicală, iar joburile din domeniul meu (juridic) erau inexistente. Trebuia să fac ceva. Am fost norocoasă să am alături părinții care m-au primit să trăiesc la ei un an de zile ca să-mi pot rezolva problemele medicale și să-mi pun pe picioare viața de freelancer.

3. Care au fost cele mai mari provocări până acum? Dar cele mai mai satisfacții?

Cea mai mare provocare pentru mine este că volumul de muncă nu este unul constant, chiar și cu clienții recurenți. Câteodată îmi lipsește sentimentul de a veni la muncă unde să mi se zică ce să fac, să primesc fluturașul de salariu și să plec acasă. 

În același timp, cea mai mare satisfacție a freelancingului pentru mine este posibilitatea de a putea face ce vreau cu timpul meu. Să pot decide zilnic ce, când, cum și în ce fel vreau să fac. Freelancingul mi-a oferit posibilitatea de a-mi face timp pentru mine și pentru familia mea.

4. Care e cel mai mic fee la care ai lucrat vreodată pe cont propriu? Cât de departe ești de fee-ul acela?

Sincer nu-mi amintesc exact, dar probabil undeva între 3-5 cenți/cuvânt. Acum am un fee considerabil mai mare.

5. Ai avut vreo strategie anume, tactici specifie sau sfaturi pe care le-ai aplicat ca să-ți crești business-ul?

Am început să am proiecte din ce în ce mai profitabile în momentul în care am încetat să mă mai comport ca un candidat care își caută un job. Din secunda în care m-am poziționat ca un specialist și m-am prezentat ca un business care oferă valoare business-ului clientului am început să lucrez cu clienți mai buni pe fee-uri mai avantajoase.

6. Ce ai învățat în viața ta de freelancer și ai vrea să împărtășești cu cititorii noștri?

Identifică valoarea pe care i-o aduci clientului, acea chestie unică pe care tu o oferi, iar alții nu o fac. Acesta este nucleul discuțiilor tale cu clienții. Ești un specialist cu un set de abilități care îi va ajuta să facă mai bine ce fac deja. Restul discuției este despre cum mai exact specializarea ta se pliază în activitatea lor de zi cu zi.

7. Vreun sfat pentru începători legat de cum să-și stabilească fee-urile?

Nu folosi platformele de freelancing ca referință pentru prețurile pe care le oferi. Acolo poți găsi și oameni care după toate calculele cer câțiva bănuți pe cuvânt. Aceștia își vând mult prea ieftin serviciile. Nu fi unul din ei. Cunoaște-ți valoarea și stabilește-ți prețurile în funcție de asta.

8. Unde te pot găsi oamenii?

Poți să citești interviul original cu Dani Alexis, în limba engleză, mai jos.

1. How did your freelancing adventure start?

I was one of millions of Americans who lost everything in the 2008 recession: my job, my house, and my savings. At the same time, I was dealing with a medical condition that prevented me from leaving my bed on most days. I needed work I could do from my bed, in my parents’ guest room, and freelancing was it. I started looking for freelance gigs and never went back to conventional employment.

2. How did you manage your financial worries before taking the plunge? 

I didn’t. When I decided to freelance, I had no job, my savings were gone, I was facing over $11,000 of medical debt, and there were no jobs available in my previous line of work (law). I had to do something. I was fortunate to have parents who were willing to let me live with them for the year or so it took me to deal with my medical problems and get my feet under me as a freelancer.

3. What’s been most challenging thus far? What about most rewarding?

The biggest challenge so far has been the fact that, even with repeat clients, work is never steady. I’m always looking for new gigs. Sometimes I miss being able to show up at work, be told what to do, collect a paycheck and go home.

That said, by far the most rewarding part of freelancing has been the ability to control my own time. Decisions like when, where, how, and how long to work in any given day are entirely up to me. Freelancing has allowed me to support myself and my family while also leaving time in my life for things I want to do, but that don’t pay.

4. What is the smallest fee you’ve ever charged for your work? How far from it are you now?

I honestly don’t remember. Probably three to five cents a word. I charge quite a bit more now. 

5. Are there any specific strategies, tactics or pieces of advice that helped you grow your business?

I landed better jobs more easily when I stopped behaving like I was a candidate applying for employment. Presenting myself as a business whose work was to improve the work of other businesses built stronger connections with more challenging, lucrative clients.

6. Is there anything you have learnt in the process that you would like to share with our readers?

Figure out what your value is – the thing you add to the work that no one else will. That’s the center of the conversations you have with potential clients. You’re a professional with a skill that will improve what they’re already trying to do; the conversation is about how, exactly, your skill fits into their day to day work.

7. Any advice for newbies about pricing their work?

Don’t use freelance platforms as a pricing guide. You’ll see a lot of people offering services that, when the math is done, add up to less than a penny per word. These people are dramatically underselling their own abilities. Don’t be one of them: Know your value and charge accordingly. 

8: Where can people find you and get in touch?

I blog about freelancing, creativity, and coaching at danialexis.net . I’m also on Twitter @danialexis.

Acesta a fost interviul cu Dani Alexis. Pentru a citi și alte interviuri din această serie te invităm pe site aici.