
Prețul calității. Interviu cu Diana Barbu, Ilustrator
Sumar articol
Share
Freelancerii români încearcă de ceva timp să schimbe ideea că un freelancer este mult mai ieftin și mai rapid decât o agenție sau un studio. Da, un freelancer are costuri și overhead-uri mai mici decât o agenție. Dar asta nu înseamnă neapărat că este mai ieftin. De multe ori, tocmai pentru că este foarte bun la ceea ce face, un freelancer este mai scump decât o agenție. Specializarea, skill-ul, vine cu un cost pentru freelancer. Și calitatea muncii vine cu un preț pentru client. Cu asta în gând, am luat legătura cu freelanceri talentați și muncitori și i-am rugat să ne spună despre aventurile, provocările, fee-urile și înțelepciunea câștigată în viața lor de freelancer.
1. Cum ți-ai început aventurile în freelance?
Aventurile în freelance au început cu o neîmplinire pe plan profesional și cu decizia curajoasă de a demisiona și a mă întoarce acasă împreună cu partenerul meu. Pe lângă insatisfacția jobului, a existat un cumul de factori care a determinat acest shift – de la rutina 9-18, oboseala cronică și lipsa energiei de a participa la viața socială, la Bucureștiul pe care îl resimțeam tot mai neprietenos.
2. Cum ți-ai gestionat grijile financiare înainte să începi să lucrezi pe cont propriu?
Faptul că mă întorceam acasă, într-o locuință proprie, plus ultimele două salarii de la fostul job pe care le-am primit ulterior demisiei, au reprezentat o plasă de siguranță pentru mine. În același timp, colaborarea demarată în ultimele luni petrecute în capitală cu binecunoscutul brand de bere artizanală Hop Hooligans a fost un stâlp de susținere în această poveste a freelancingului. De aici totul s-a mișcat natural, în sens ascendent, din fericire.
3. Care au fost cele mai mari provocări până acum? Dar cele mai mai satisfacții?
Cele mai mari provocări au fost stările de anxietate induse de social media, temerile legate de viitor, comparațiile toxice cu alți ilustratori talentați, efortul de a mă găsi pe mine și de a justifica ceea ce fac. Mai târziu am înțeles că toate acestea fac parte din că toate acestea fac parte din proces, cu toții trecem prin ele, însă la un moment dat lucrurile se relaxează și capătă o formă inteligibilă. Bineînțeles, cele mai mari satisfacții vin atunci când simți că devii vizibil ca artist, când munca îți este recunoscută, când proiectele au succes și clienții sunt mulțumiți, uneori atât de mulțumiți încât revin la tine.
4. Care e cel mai mic fee la care ai lucrat vreodată pe cont propriu? Cât de departe ești de fee-ul acela?
De la gratuit pentru prieteni sau pentru vizibilitate/creșterea portofoliului, la 100 lei pentru mini proiecte de graphic design care știam că nu îmi iau mult timp de execuție și în care nu mă implicam foarte mult emoțional. La început nu îmi permiteam să fac mofturi la proiecte sau fee-uri. Acum lucrurile s-au schimbat mult, atât de mult încă nu mai accept decât proiecte cu care rezonez, doar proiecte de ilustrație, aleg să lucrez gratuit doar dacă proiectul este unul care aduce awarness asupra problemelor societății sau ajută direct societatea. M-am îndepărtat de 10 ori de acel fee de la început, iar asta este limita cea mai de jos.
5. Ai avut vreo strategie anume, tactici specifie sau sfaturi pe care le-ai aplicat ca să-ți crești business-ul?
Capitalul de imagine l-am căpătat în urma colaborării cu Hop Hooligans, care se întinde pe 4 ani și însumează peste 80 de etichete create pentru ei. 70% din proiecte vin că urmare a asocierii mele cu etichetele berilor artizanale produse de HH. Apoi încerc să păstrez o constanță în social media, să fiu cât mai prezentă și să urc la timp proiectele pe platformele de profil. Am investit într-un website propriu și am creat un branding personal: logo, descriere, stil personal.
6. Ce ai învățat în viața ta de freelancer și ai vrea să împărtășești cu cititorii noștri?
Am învățat ce înseamnă slow-living, cum se simte să faci ceva ce îți place cu adevărat din care să te și poți întreține și cât de important e pentru psihic să îți organizezi ziua/viața după bunul plac, cum se simte să nu te trezești cu alarma timp de 4 ani. Sentimentul este de neegalat. Dincolo de aceste lucruri sufletești, am învățat care este valoare muncii mele, cum să lucrez în cadrul unei forme legale, cum să fac contracte, facturi și colete (cum să gestionez un business, practic), cum să negociez, cum să mă promovez, când și cum să refuz proiecte, cum să tratez zilele proaste fără inspirație, cum să iau o pauză și să nu pun presiune pe mine.
7. Vreun sfat pentru începători legat de cum să-și stabilească fee-urile?
Aici e o discuție lungă și complicată și deloc clară. E un ping pong constant între cât oferă clienții, cât consideri tu că valorează munca ta și cât cer colegii din breaslă. Din fericire, în ultimii ani au apărut articole și liste de prețuri orientative, scrise de societăți ale ilustratorilor și de ilustratorii înșiși, grupuri de sprijin între artiști în care se dezbat aceste lucruri și unde se pot face comparații bazate pe feeuri și clienți reali. Cel mai important atunci când stabilești un fee este să cântărești foarte bine cât costă stilul tău de viață, întreținerea businessului, timpul și investiția alocate creșterii tale ca artist, toolurile și skillurile tale (softwares, cursuri, tablete grafice, laptop/PC), timpul alocat pentru proiect și valoarea pe care o aduci.