
Prețul calității. Interviu cu Gizelle Lampitoc, Illustrator & Brand Designer
Sumar articol
Share
Freelancerii români încearcă de ceva timp să schimbe ideea că un freelancer este mult mai ieftin și mai rapid decât o agenție sau un studio. Da, un freelancer are costuri și overhead-uri mai mici decât o agenție. Dar asta nu înseamnă neapărat că este mai ieftin. De multe ori, tocmai pentru că este foarte bun la ceea ce face, un freelancer este mai scump decât o agenție. Specializarea, skill-ul, vine cu un cost pentru freelancer. Și calitatea muncii vine cu un preț pentru client. Cu asta în gând, am luat legătura cu freelanceri talentați și muncitori și i-am rugat să ne spună despre aventurile, provocările, fee-urile și înțelepciunea câștigată în viața lor de freelancer. Gizelle Lampitoc este o ilustratoare care a clădit cărămidă cu cărămidă cariera ei de freelancer învățând constant atât skill-uri de specialitate noi, cât și de freelance business.
1. Cum ți-ai început aventurile în freelance?
Am început prin a avea un obiectiv simplu: să-mi rotunjesc veniturile de angajat full time. Am încercat să intru într-o competiție online de logo-uri, dar norocul n-a fost de partea mea atunci, și poate nici skill-urile din acel moment așa că am decis să nu mai particip. Mă simțeam obosită lucrând la ceva care nu părea să aibă nicio șansă de reușită. Tot atunci am descoperit platformele de joburi pentru freelanceri, cum sunt freelancer.com și upwork. În final am ajuns să fac cu totul altceva decât mi-am propus inițial. Primul meu proiect de freelance a avut un fee de doar 100$ pentru 3 declinări simple. Mi-a luat 5 ore să termin proiectul. Nu mi-a venit să cred că în doar 5 ore am făcut banii pe care îi făceam într-o săptămână la job. Dar majoritatea nu au norocul să prindă un prim proiect bine plătit. Îți ia cam 1-3 zile să prinzi un proiect de acest gen. Iar dacă pleci de la premisa că fiecare proiect de 5 ore se câștigă la fel de ușor, o să-ți creezi niște așteptări greșite despre freelancing.
Între timp mi-am continuat activitatea la birou și am lucrat la crearea propriei mele rețele de contacte. La începutul carierei mele de freelancer, simțeam libertatea creativă lucrând 1 la 1 cu clienții. Îmi făcea plăcere să fiu apreciată pentru munca pe care o făceam. Mă simțeam bine citind feedback-urile clienților. Realizasem cât era de bine să fii propriul șef pe proiecte. După 1 an de înfruntat traficul spre și dinspre birou, undeva prin 2016, am decis să-mi dau demisia și să continui să-mi dezvolt cariera de freelancer. Am renunțat la un job de 8 ore pentru o carieră de 13 ore. Acela a fost startul unei aventuri extrem de diferite în lumea freelancingului.
2. Cum ți-ai gestionat grijile financiare înainte să începi să lucrezi pe cont propriu?
Cu multe luni înainte de a-mi da demisia, aveam constant în minte gândul de a face switch-ul către full time freelancing. Dar viața nu e mereu simplă și facturile mă urmăreau lună de lună. În acel moment nu-mi permiteam luxul de a renunța la job pentru a-mi urma visul așa că am decis să urmăresc piața de freelance o perioadă. Am încercat să aplic pentru proiecte în fiecare oră a fiecărei zile. Am testat dacă pot câștiga din freelancing cel puțin cât câștigam la job. După câteva luni de testat și observat am prins încredere să-mi încep viața de freelancer full time pentru că deja aveam o rețea proprie de contacte. Încă de atunci am convingerea că lenevitul nu-mi va plăti facturile lunare, așa că am grijă să am mereu proiecte și să-mi planific din timp activitățile să nu ajung să am săptămâni sau chiar luni moarte.
3. Care au fost cele mai mari provocări până acum? Dar cele mai mai satisfacții?
Pentru mine cea mai mare provocare este cum să concurez cu alți freelanceri care oferă prețuri mult mai mici pentru același serviciu. Am crezut mereu că dacă freelancerii vor oferi prețuri foarte mici pentru servicii asta va avea un impact major în industrie. Dar lucrând și observând în același timp piața, mi-am dat seamă că e un ecosistem care a funcționat mereu așa. Există clienți pentru fiecare. Vei avea clienți care îți înțeleg valoarea și prețul, și clienți care vor spune că ești prea scump. Amintește-ți că Starbucks este la fel de valoros pe piața cafelei chiar dacă există în piață și cafea instant. Oamenii merg oricum la cafenea și dau bani pe cafeaua preferată. Cred că atitudinea potrivită în acest caz este să-ți îmbunătățești constant calitatea serviciilor oferite. Calitate care să fie pe măsura prețului cerut.
Cea mai mare satisfacție este aprecierea din partea clientului și un fee corect pentru valoarea pe care o oferi. Este un sentiment foarte plăcut când cineva este dispus să te plătească cu un preț corect fără să ceară discounturi. Dar nu este mereu vorba despre a închide un proiect cu prețul dat de tine. Finalizarea cu succes a unui proiect și un feedback bun de la client sunt cele mai mari recompense pentru mine.
4. Care e cel mai mic fee la care ai lucrat vreodată pe cont propriu? Cât de departe ești de fee-ul acela?
Bănuiesc că piața locală este destul de diferită față de piețele din afară. La început pentru a-mi putea crește portofoliul și profilul pe site-urile de job-uri de freelance, acceptam și proiecte de 30$. În prezent nu sunt foarte departe de acest preț pentru că încă lucrez la construirea unui portofoliu. Însă sunt bucuroasă că sunt plătită pentru valoarea pe care o aduc.
5. Ai avut vreo strategie anume, tactici specifie sau sfaturi pe care le-ai aplicat ca să-ți crești business-ul?
Când vine vorba de strategie, pentru început este nevoie de un portofoliu sau un profil atent construit înainte să te apuci să aplici pentru diverse proiecte. Este destul de greu să fii credibil în online. Clienții cu siguranță vor dori să vadă proiecte anterioare înainte să te aleagă. Chiar și în magazinele online review-urile oferă credibilitate produselor. Pentru freelancerii la început de drum un portofoliu atent construit sau un profil cu o descriere bună sunt un start bun pentru a fi luați în considerare de către clienți. În plus, nu subestimați puterea rețelelor sociale. Clienții pot apărea prin intermediul prietenilor, oamenilor care vă urmăresc sau chiar prietenii prietenilor. Pe lângă construirea unui portofoliu, lucrează și la rețeaua ta de contacte. Clienții pot veni și prin recomandarea unui fost client de-al tău sau a unui prieten.
6. Ce ai învățat în viața ta de freelancer și ai vrea să împărtășești cu cititorii noștri?
Un lucru învățat din experiența mea de până acum a fost să am grijă de rețeaua mea de contacte. Să păstrez mereu o comunicare deschisă și prietenoasă cu clienții. Fii un profesionist când vine vorba de comunicarea cu clienții și răspunde la feedback-urile bune, dar mai ales la cele mai puțin bune. Evitați să reacționați defensiv. Veți întâlni tot felul de clienți, iar cel mai bine e să vă păstrați calmul. Felicitați-i de sărbători și întrebați-i dacă sunt ok în caz că auziți la știri despre evenimente neplăcute din zona lor. Arătați-le că sunteți deschiși pentru comunicare. Rețeaua de contacte este ca un arbore cu multe ramificații care duc către potențiali noi clienți. Ei îți vor mări rețeaua. Astfel, învață să comunici eficient.
7. Vreun sfat pentru începători legat de cum să-și stabilească fee-urile?
Nu există un preț corect pentru un anumit serviciu. Nu este niciodată la fel, dar poți avea o estimare. Nu există o cuantificare exactă a experienței. Nu contează dacă începi de jos. Prețul este o combinație între valoarea muncii tale și cererea oamenilor care vor să lucreze cu tine. El este stabilit în funcție de piața în care activezi și îmbunătățirea serviciilor pe care le oferi. Vrei să meriți un preț mai mare? Atunci îmbunătățește-ți skill-urile și serviciile. Un brand sau un business care are o viziune sănătoasă va investi mereu în servicii de calitate.
8. Unde te pot găsi oamenii?
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
Poți să citești interviul original cu Gizelle Lampitoc, în limba engleză, mai jos.
1. How did your freelancing adventure start?
It was started from a simple objective of earning extra income while having a full time work. I tried to join some online logo contest but luck was not my friend at that moment or even skills to compete so I had to stop as I felt the tiredness of doing something which will have no assurance if I will get compensated. I discover some freelance site such as freelancer and upwork. Finally, I had landed on different freelance job. My first freelance project was only cost 100$ for altering 3 simple designs. I did the job for approximately 5 hours and can’t even believe that a weekly earning on my current job will only be a 5hrs rate on freelancing, but mostly your not lucky to get a job like that. It takes 1-3 days to win some proposals so if you think every 5 hours you will earn that easy, you will misunderstood every side of freelancing.
Still, I continue working on my full time work and create a network with my own name. During the start of my freelance career, I felt the creative freedom when working 1 on 1 with my clients. I enjoyed being appreciated on the work I’m doing. I felt the relieve when I read the actual reply and feedback of my clients. I realized, it was a good experience to be the own boss of your projects.
After a year of working in the office, everyday traffic experience going to work, somewhere in 2016, I decided to gave up my job and continue my freelance career. I gave up an 8 hr job to work for a 13 hrs career. And that’s the start of an adventure to a much different world of freelancing.
2. How did you manage your financial worries before taking the plunge?
Months before I gave up my full time work, I always on the 2nd thought of working my whole hours for freelance jobs, but life is not so easy and bills are following me every time I’m coming up on that idea. I can’t afford to lose a job and follow what my heart really wants, so I decided to observe the movement of market in freelancing. I tried to submit proposals for different freelance job every hour for every day. I tested if I will earn consistently on my gigs same on my earnings at my full time work. Months after my observations, it boost my confidence to choose the freelance life as I already created a small network on my freelance career. Until now, I’m on the mindset of laziness won’t pay my bills, so I always secure my jobs and scheduled it to avoid vacant months or weeks.
3. What’s been most challenging thus far? What about most rewarding?
Maybe the most challenging on my freelance life is how will I compete with other freelancer who offers a lower price for their service. I always think before that it may take a large impact on this industry if they will still offer a cheap price for their service. But, as I continue to work and study the flow of market, I guess it always work that way. There are still clients that will always be glad to pay for your price and there are still who will not understand. Remember a Starbucks coffee never lose its value even any business form of an instant coffee exist. People always love to go on their store and pay for their coffee. I guess the right mindset to face this challenge is to improve the quality of your work to be deserve on the price you are giving. With a great price comes a great quality of work.
For the most rewarding, I guess it’s the appreciation from the client and also getting the right value from what you are doing for. It is always a great feeling if someone is willing to pay your asking price without giving a discount, but it’s not just about closing a deal with your price it should always come in 2s. Closing a deal and getting a great feedback, that’s the best reward for managing a whole project.
4. What is the smallest fee you’ve ever charged for your work? How far from it are you now?
I guess local market is differ from foreign audience as we have different market value. For outside work, when I was starting, I tried to accept project for 30usd just when I’m establishing my portfolio and profile at some freelance platform. As for now I can say, I’m not too far above from that price, I’m still on the process of establishing my profile but I’m delighted that I am getting paid for the value of my works.
5. Are there any specific strategies, tactics or pieces of advice that helped you grow your business?
As for strategies, I guess the best start is to establish well your portfolio or profile before you apply for any gigs. It’s hard to trust virtually, and clients will surely want to see something from you before they avail your business. Even on online store, reviews are the proof of legitimacy for a site. For starting freelancers, a well created portfolio and write ups for profile will be the best start to get an attention. And also, don’t underestimate the power of social medias, a lot of possible clients can be from your friends, followers or friends of friends. Aside from building your portfolio, build also your network and circles. One of your client might came from a recommendation of your past clients or friends.
6. Is there anything you have learnt in the process that you would like to share with our readers?
From what I’ve experienced, the best thing I learnt on this career is to take care your network. Always keep the communication between you and your client open. Be professional on communicating with them and responding on their feedback even good or bad. Avoid being triggered in any situation. You will meet different types of client so always keep your cool. Greet them on holidays or ask their situation if you heard some bad news on their area. Always be approachable. This network is like a tree with branches they will lead you to different possible clients. They will expand your circle. So, always practice the proper communication
7. Any advice for newbies about pricing their work?
There is no right price for any kind of work. It will not always the same, but there will be an estimation. There is no exact size for experience. It doesn’t matter if you will start at the bottom. Price is the combination of how you value your work and the demand of people who wants to work with you. It is always set with observations of the market and improving your works. You want to be deserve on that price? Then upgrade your skills, upgrade your works. If they are still availing your work even you charged up a little, they can still see that you are worth for that price. A brand or business that is serious on their vision will always invest for good quality service.
8: Where can people find you and get in touch?
I also welcome emails for tips and work related stuff.
Dacă îți place ce facem, abonează-te la newsletterul nostru: https://viatadefreelancer.ro/mail/ sau intră în grupul de Facebook Viata De Freelancer Romania.