Freelancerii români încearcă de ceva timp să schimbe ideea că un freelancer este mult mai ieftin și mai rapid decât o agenție sau un studio. Da, un freelancer are costuri și overhead-uri mai mici decât o agenție. Dar asta nu înseamnă neapărat că este mai ieftin. De multe ori, tocmai pentru că este foarte bun la ceea ce face, un freelancer este mai scump decât o agenție. Specializarea, skill-ul, vine cu un cost pentru freelancer. Și calitatea muncii vine cu un preț pentru client. Cu asta în gând, am luat legătura cu freelanceri talentați și muncitori și i-am rugat să ne spună despre aventurile, provocările, fee-urile și înțelepciunea câștigată în viața lor de freelancer.

1. Cum ți-ai început aventurile în freelance?

Cariera mea de freelancer a început mai degrabă accidental în primul an de facultate. Un prieten de-al meu făcea site-uri pentru clienții pe care îi avea la rândul lui. Astfel am început să lucrăm împreună la proiectele pe care le avea. Treptat, pe măsură ce am căpătat experiență, am devenit tot mai independent. La terminarea facultății facturam deja mii de dolari pentru proiectele mele de web design la care lucram pe cont propriu. Imediat după absolvire m-am angajat totuși într-o agenție de web design, dar am continuat cu proiectele de freelance la care lucram noaptea și în weekenduri. După 3 ani în care am jonglat cu ambele roluri, mi-am dat demisia ca să mă pot concentra doar pe freelancing.

2. Cum ți-ai gestionat grijile financiare înainte să începi să lucrezi pe cont propriu?

Securitatea financiară este cu siguranță motivul principal din cauza căruia majoritatea oamenilor nu se apucă de freelancing. Freelancingul pentru mine nu a reprezentat o opțiune viabilă până în momentul în care am văzut că făceam aproape la fel de mulți bani lucrând serile și în weekenduri ca din jobul de zi cu zi. Abia atunci am avut acel moment de aha în care am început să iau în calcul să devin freelancer full time. 

N-am avut de la început economii pentru cele 3-6 luni recomandate de toți experții în finanțe. Însă aveam proiecte ongoing pentru viitoarele 6 luni în ziua în care mi-am dat demisia de la job. În plus știam că având experiența mea, îmi puteam găsi oricând un alt job în caz că lucrurile ar fi mers prost.

În cele din urmă am fost pus în fața deciziei de a alege câteva proiecte foarte tari ca freelancer sau să le refuz și să-mi continui jobul de 9-5. După ce am analizat o serie de factori, mi-am făcut un plan de rezervă și mi-am reconfirmat că asta e noul mod de viață pe care mi-l doresc, am luat decizia finală să fac pasul către freelancing.

3. Care au fost cele mai mari provocări până acum? Dar cele mai mai satisfacții?

Viața de freelancer are cu siguranță destule provocări. Pentru mine cea mai mare a fost dintotdeauna găsirea unui echilibru sănătos între muncă și viața personală. Sunt bun la time management, comunicarea cu clienții, încasarea plăților și executarea proiectelor la timp și în bugetul agreat. Provocarea cea mare e să mă temperez ca să nu mai lucrez 12+ ore pe zi, neglijând timpul pentru mine și pentru familie.

Cea mai mare satisfacție pentru mine ca freelancer este cu siguranță libertatea și flexibilitatea. Pot să-mi organizez zilele și săptămânile așa cum consider eu. Pot să cresc prețurile atunci când este cazul. Mai pot să-mi aleg proiectele pe care vreau să lucrez și să lucrez de acasă fiind aproape de familie. Chiar dacă îmi plăcea jobul anterior, nivelul meu de fericire și calitatea vieții au crescut considerabil din momentul în care am devenit freelancer cu normă întreagă, în ciuda provocărilor zilnice din viața unui freelancer.

4. Care e cel mai mic fee la care ai lucrat vreodată pe cont propriu? Cât de departe ești de fee-ul acela?

Cred că printre primele mele site-uri personalizate, făcute de la zero, au fost în jur de 500$ sau chiar mai puțin. Tot la început am făcut și proiecte pro bono pentru a-mi face portofoliul și a acumula experiență. Asta se întâmpla acum 11 ani. Acum facturez între 15-40k$ pentru site-urile custom și am la activ o serie de proiecte de 6 cifre pentru diverse aplicații web mai complexe.

5. Ai avut vreo strategie anume, tactici specifie sau sfaturi pe care le-ai aplicat ca să-ți crești business-ul?

Da, bineînțeles. În primul rând comunicarea cu clienții. Trebuie să comunici des și să fii explicit cu ei pentru a seta așteptările corecte înainte și în timpul unui proiect. Este de datoria ta să te asiguri că ai tăi clienți sunt la zi cu tot ce se întâmplă cu proiectul și că acesta este pe mâini bune

În al doilea rând vânzările. Tu ești responsabil să îi convingi pe potențialii clienți să te aleagă anume pe tine. Trebuie să pari încrezător pe ceea ce oferi, preț și calitate, chiar dacă nu ești 100%. Clienții vor să fie siguri că poți duce proiectul la bun sfârșit și că pentru compania lor merită să facă investiția financiară.

În al treilea rand managementul finanțelor. Nu trebuie să-ți fie frică să ceri mai mulți bani decât alții sau să fii peste media pieței. În plus trebuie să începi să gândești despre tine în termeni de business și să planifici în avans. Nu prea există scăpare din cercul vicios a lui prea mult și prea puțin, însă poți atenua valurile printr-un plan de vânzări și unul de economii bine puse la punct.

În cele din urmă, caută mereu să progresezi, atât tu, cât și businessul. Îmbunătățește-ți constant site-ul. Din când în când mărește prețurile, doar pentru că poți. Găsește noi modalități de a le oferi clienților tăi o experiență cât mai bună. Identifică noi skilluri complementare pe care să le poți oferi clienților. Dacă tot te-ai decis să devii freelancer full time, va trebui să ai mereu în minte aceste aspecte și să devii un pic mai bun pe zi ce trece.

6. Ce ai învățat în viața ta de freelancer și ai vrea să împărtășești cu cititorii noștri?

Unul dintre cele mai importante aspecte ale freelancingului, care este tratat de cele mai multe ori superficial, este că freelancingul nu e pentru toată lumea. A fi freelancer înseamnă să ai enorm de multă disciplină, focus, determinare și motivație. Faptul că ești propriul tău șef și singur pe plantație este mult mai greu decât a fi angajat. Ar fi destul de nechibzuit să crezi că vei lucra imediat mai puține ore și vei face mai mulți bani când vei deveni freelancer.

Nu e absolut nimic greșit în a fi angajat cu normă întreagă undeva. Un venit stabil și predictibil la un job pe care nu-l urăsc zilnic e definiția fericirii pentru o bună parte din oameni. Dacă nu-ți place locul de muncă actual poți oricând să cauți altul. Soluția la această problemă n-ar trebui să fie freelancingul.

Cred că oamenii care se bucură de freelancing sunt acei indivizi cărora le plac toate aspectele gestionării unui business. Managementul financiar, al timpului, chestiile administrative, procedurile, comunicarea cu clienții, marketingul, munca din greu, etc. Dacă nu ești cu adevărat entuziasmat de toate aceste aspecte, viața de freelancer s-ar putea să nu fie pentru tine.

7. Vreun sfat pentru începători legat de cum să-și stabilească fee-urile?

Stabilirea prețurilor variază foarte mult în funcție de industrie și locație geografică. În general, dacă ești abia la început, e ok să ai prețuri mai mici sau chiar să faci câteva proiecte pro bono pentru a acumula experiență. După care ar trebui să fii pregătit să faci următorul pas și să crești prețurile. Nu trebuie să aștepți să mai înveți ceva nou sau să devii de 2 ori mai bun decât ești acum ca să poți să-ți crești fee-urile. Doar simplul fapt că ai din ce în ce mai multă experiență e un motiv suficient de întemeiat pentru a-ți crește fee-ul.

Când vine vorba despre metodele de facturare, încearcă să stai departe de fee-ul orar cât de mult poți. Fee-urile orare sunt de cele mai multe ori rețeta perfectă pentru un un dezastru în proiectele de freelance, mai ales la început. Setezi niște așteptări pe care clientul cel mai probabil le va interpreta greșit. În schimb, încearcă să identifici scope of work-ul și stabilește un fee pentru acesta. În acest fel clientul va ști exact ce primește și cât îl va costa proiectul chiar înainte ca acesta să înceapă.

8. Unde te pot găsi oamenii?

Am o mulțime de articole, produse și resurse utile la mine pe site https://mattolpinski.com. În plus am creat o comunitate globală de freelanceri pe Slack unde vorbesc live zilnic cu freelancerii din toată lumea. De asemenea, împărtășesc zilnic din experiența mea de freelancer pe Twitter @mattolpinski.

Poți să citești interviul original, în limba engleză, mai jos.

1. How did your freelancing adventure start?

My freelancing career started somewhat accidentally during my first year of college. One of my close friends was designing and coding websites for his own clients. We started doing those projects together and I slowly became more independent as I gained knowledge and experience. By the time I graduated from college, I was charging thousands of dollars for web design projects and handling them completely on my own. I still got a full-time job at a web design agency, but always continued doing freelance work on nights and weekends. It wasn’t until another 3 years later that I decided to quit that job and freelance full-time instead.

2. How did you manage your financial worries before taking the plunge? 

Financial security is certainly one of the biggest reasons most people never begin freelancing full-time. For me, I never even considered freelancing until I was making almost as much money freelancing on nights and weekends as I was working 9-5 at my day job. That’s when I realized maybe full-time freelancing was a realistic option. I didn’t have a full 3-6 months of income saved like most experts recommend, but I did have 6 months worth of freelance work lined up on the day I quit my job and I knew my skill set would allow me to easily find another full-time job in my geographic region if things didn’t work out. Ultimately, I was faced with the decision to accept a few great projects and freelance full-time or turn them down and continue working 9-5. After considering a variety of factors, creating a backup plan, and confirming that this was the new lifestyle I wanted to pursue, I decided to make the transition.

3. What’s been most challenging thus far? What about most rewarding?

Full-time freelancing has many challenges, but one biggest one for me has always been finding a healthy work-life balance. I’ve always been good at time-management, client communication, collecting payments, and executing the work on time and on budget. What has been more difficult is forcing myself not to work 12+ hours a day and cut into personal time or family time.

The most rewarding part of full-time freelancing has certainly been the freedom and flexibility. I get to schedule my days and weeks the way I want to, raise my prices when I need to, only take on the projects I want most, and I get to work from home with my loving family. While I loved my previous job, my happiness and quality of life has improved dramatically as a full-time freelancer despite the demanding nature of self-employment.

4. What is the smallest fee you’ve ever charged for your work? How far from it are you now?

I believe my first few custom websites (designed and coded from scratch) were $500 or less. Some of the earliest projects I did for free just to start building a portfolio and getting experience. That was about 11 years ago at the time of this writing. Today, I charge $15-40k for most comparable websites and I’ve completed several six-figure projects for more advanced web applications.

5. Are there any specific strategies, tactics or pieces of advice that helped you grow your business?

Yes, absolutely. The first is clear communication. You have to communicate clearly and often with your clients to set the right expectations before and during a project. It’s your job to make sure your clients are well-informed and that they feel you’re taking good care of both them and their project.

The second is sales. It’s your job to help potential clients make the decision to hire you. You have to appear confident about your pricing and your quality of work, even if you’re not. Clients want to feel confident that you can do the job and that it’s worth the money for their business.

The third is financial management. You can’t be afraid to charge more money than other people or exceed the “market rate”. You also have to start treating yourself as a business and planning ahead. There’s no escaping the “feast and famine” cycle, but you can smooth out the bumps by having a plan for getting paid work and creating a healthy savings account.

Finally, always be pushing yourself and your business forward. Work on your website continuously. Raise your prices from time to time, just because you can. Think about how you can be giving your clients a better experience. Think about complementary skills you can offer. If you’re going to freelance full-time, you always have to remain mindful of these things and push yourself a little further each week.

6. Is there anything you have learnt in the process that you would like to share with our readers?

One of the most important (and overlooked) aspects of freelancing is that it is NOT for everyone. Freelancing requires a tremendous amount of discipline, focus, determination, and motivation. You are becoming a business owner when you start freelancing full-time and it is far more demanding than working as an employee. It would be unwise to think you’ll immediately be working less hours and making more money as a freelancer.

There’s also nothing wrong with full-time employment. Having stable, predictable income at a job they don’t completely hate is all most people need to be happy. If you don’t like your current full-time job, you can always look for another one. The alternative doesn’t have to be a life of self-employment.

I think the people who are best suited for full-time freelancing are the ones who enjoy all aspects of business-ownership (managing finances, managing time, staying organized, talking to clients, marketing themselves, working hard, etc). If you’re not truly and honestly excited about those things, full-time freelancing may not be for you.

7. Any advice for newbies about pricing their work?

Pricing varies greatly in each industry and each location around the world. Generally speaking, if you’re just starting out, it’s ok to charge low fees or even do a few free projects to get experience. But you should quickly be able to move on from that and raise your rates. You don’t have to wait until you acquire a new skill or get twice as good at what you do to charge more money. Just having more experience is a reason to charge more.

When it comes to billing methods, try to stay away from hourly rates if you can. Hourly rates are usually a recipe for disaster on freelance projects, especially when you’re just starting out. Expectations are frequently misaligned because the client will mistake your estimate for a fixed price. Instead, try to determine the scope of work and put a fixed price on it. That way, the client knows exactly what they’re getting and how much it will cost before the project even begins.

8: Where can people find you and get in touch?

I have tons of great articles, products, and resources available on my website https://mattolpinski.com. I also created a global Slack community for freelancers where I chat live with freelancers from around the world each day. I’m also actively sharing freelance insights on Twitter @mattolpinski.