Freelancerii români încearcă de ceva timp să schimbe ideea că un freelancer este mult mai ieftin și mai rapid decât o agenție sau un studio. Da, un freelancer are costuri și overhead-uri mai mici decât o agenție. Dar asta nu înseamnă neapărat că este mai ieftin. De multe ori, tocmai pentru că este foarte bun la ceea ce face, un freelancer este mai scump decât o agenție. Specializarea, skill-ul, vine cu un cost pentru freelancer. Și calitatea muncii vine cu un preț pentru client. Cu asta în gând, am luat legătura cu freelanceri talentați și muncitori și i-am rugat să ne spună despre aventurile, provocările, fee-urile și înțelepciunea câștigată în viața lor de freelancer. Interviul cu Sandra Parsons este despre importanța nișării și găsirea comunității potrivite care să-ți fie alături.

1. Cum ți-ai început aventurile în freelance?

Eram într-o zi la birou și mă plângeam unui prieten care locuia în străinătate că mi-aș dori să am o carieră care să nu mă țină legată de o locație fizică. El mi-a povestit atunci despre o platformă numită UpWork care reunește freelancerii și proiectele clienților. Am intrat să văd despre ce era vorba și am decis pe loc să încep cu niște proiecte de corectat, editat și scris texte ca side hustle. Pe atunci lucram în departamentul de cercetare al unei universități așa că scrisul deja făcea parte din viața mea. La început am acceptat destul de multe proiecte de editat texte academice pe fee-uri mai mici. În cele din urmă am început să interacționez și cu alți freelanceri și m-am mutat de pe UpWork. În același timp am făcut tranziția de la corectură și editare de text la creare de conținut text. Înainte de asta lucrasem 5 ani în domeniul bancar așa că am început să mă nișez în crearea de conținut despre finanțele personale. Este un domeniu de care sunt super-pasionată și am simțit că e potrivit pentru mine.

2. Cum ți-ai gestionat grijile financiare înainte să începi să lucrezi pe cont propriu?

Când vine vorba de bani, totul se rezumă la planificare. Mi-am făcut un fond de urgență confortabil folosind debitarea directă. Cu toate că încă sunt angajată full time, sunt recunoscătoare că îmi pot da demisia în orice moment. Bineînțeles, nu e ușor să faci freelancing lucrând full time. Asta implică multe seri în care stau până târziu și multe dimineți începute foarte devreme. Dar făcând asta măcar o perioadă poate folosi unui freelancer în 2 feluri. Te ajută să-ți creezi o rețea de clienți și să pui bani deoparte. Ambele foarte importante pentru momentul în care vei decide să-ți dai demisia și să devii full time freelancer.

3. Care au fost cele mai mari provocări până acum? Dar cele mai mai satisfacții?

Cea mai mare provocare pentru mine a fost time managementul. La început subestimam constant timpul necesar scrierii unui articol și nu-mi alocam suficient timp în calendar. Din fericire am devenit mai rapidă și acum pot estima mai realist cât îmi va lua să termin un proiect. 

Sunt atât de multe satisfacții! Fiind pasionată de domeniul finanțelor personale, este minunat să pot împărtăși și cu cei din jur informațiile. De asemenea îmi place mult flexibilitatea pe care ți-o dă freelancingul. Pot să lucrez când și de oriunde vreau eu și să-mi fac singură programul în funcție de priorități.

4. Care e cel mai mic fee la care ai lucrat vreodată pe cont propriu? Cât de departe ești de fee-ul acela?

Mi-e rușine să recunosc, însă când am început să lucrez pe UpWork am acceptat o perioadă proiecte cu 1 cent/cuvânt. 1 cent! Era absolut ridicol – lucram la un livrabil 2 ore și primeam pentru asta 5$. Doar că nu știam să fac altfel la acel moment. Habar nu aveam cât erau dispuși să plătească oamenii pentru un creator de conținut priceput. Nu o să intru în detaliile despre fee-urile mele actuale, însă e cale lungă de atunci. 

5. Ai avut vreo strategie anume, tactici specifie sau sfaturi pe care le-ai aplicat ca să-ți crești business-ul?

Oh, sunt atât de multe! Fac parte dintr-o comunitate de freelanceri care scriu și pot spune cu sinceritate că învăț de la ei câte ceva nou în fiecare zi. Un sfat pe care l-am primit de la mentorul meu, Holly Johnson, a fost să fiu freelancerul cu care se lucrează ușor. Presupune câteva lucruri simple. Să răspunzi prompt la mailuri. Să fii prietenos. Bineînțeles, trebuie să livrezi la calitate superioară. Să devii un freelancer cu care se lucrează ușor este un proces care necesită timp. Dar după devii persoana care e prima în mintea clientului și construiești relații de durată cu aceștia.

6. Ce ai învățat în viața ta de freelancer și ai vrea să împărtășești cu cititorii noștri?

Nu neglija importanța nișării. Cred că mulți content writeri începători se zbat în căutarea focusului și îi înțeleg perfect. Personal am cunoștințe și experiență pe mai multe domenii, deci nu am o singură nișă. În mare parte scriu despre finanțe personale, dar mai scriu și despre călătorii și psihologie. Articole despre călătorii sunt legate de cele despre finanțe personale pentru că subiectele sunt interconectate: cum să experimentezi mai mult cu mai puțin. E un avantaj să poți scrie despre mai multe domenii, asta îți deschide noi uși și proiecte, dar nici nu vrei să scrii despre orice.

Pe termen lung cred că e mai bine să te poziționezi ca expert într-un singur domeniu decât să te împarți în mai multe părți. Și am un motiv să cred asta. Când te poziționezi ca un expert atragi clienți de top dispuși să te plătească la adevărata valoare. Și când ai multe cunoștințe într-un domeniu, poți scrie despre el rapid, pentru că nu trebuie să mai faci research. Content writerii ofertează per proiect sau per cuvânt, iar dacă poți termina un proiect mai repede, ai mai mult timp să iei alte proiecte și să faci mai mulți bani.

7. Vreun sfat pentru începători legat de cum să-și stabilească fee-urile?

Nu te subevalua! Nu accepta proiecte cu 1 cent/cuvânt. Nu merită timpul tău și transmit mesajul că se poate lucra și pe astfel de sume ridicole. O strategie bună este să te împrietenești cu bloggerii care îți plac din nișa ta și să te oferi să scrii articole demo. După ce ai câteva articole publicate în portofoliu poți începe să cauți proactiv clienți care să fie dispuși să plătească un preț corect.

Alt sfat ar fi să faci oferta de preț pe proiect sau pe livrabil, niciodată pe oră. Dacă oferi un preț pe oră te penalizezi singur pentru rapiditate și eficiență, care n-are niciun sens.

8. Unde te pot găsi oamenii?

Poți să citești interviul original cu Sandra Parsons, în limba engleză, mai jos.

1. How did your freelancing adventure start?

I was sitting in my cubicle one day, complaining to a friend of mine who lived abroad that I’d love to pursue work that didn’t tie me to one location. He told me about a platform called UpWork that connects freelancers and prospective clients. I checked it out, and quickly decided to start a side hustle proofreading, editing, and writing. At the time, I was working for a university research unit, and writing was a big part of my job. In the beginning, I took a lot of low-paying jobs editing academic writing. 

Eventually, I started networking with other freelancers and moved away from UpWork. I transitioned from proofreading and editing to content creation. I had previously spent five years working in banking, so I started building a niche in personal finance. It’s a topic I’m super-passionate about, so it felt like a good fit. 

2. How did you manage your financial worries before taking the plunge? 

When it comes to finances, I’m all about planning. I’ve built a comfortable emergency fund through regular, automated savings. Although I haven’t quit my day job yet, I’m grateful to have that option anytime I choose. Of course, freelancing while working full-time isn’t easy. There are a lot of late nights and early mornings, but doing this for at least a little while serves freelancers in two ways. It helps grow a client base and a safety net of savings — both crucial for if and when you decide to make the leap to freelancing full-time. 

3. What’s been most challenging thus far? What about most rewarding?

The most challenging thing for me has been learning to manage my time appropriately. In the early days, I often underestimated how long it would take me to write an article and not budget enough time. Thankfully, I’ve gotten faster and have a more realistic grasp on how long projects will take. 

There are so many rewards! I’m passionate about personal finance, so getting to share that with others is amazing. I also just really enjoy the flexibility that freelancing affords. I can work when and where I choose, and set my schedule based on my priorities. 

4. What is the smallest fee you’ve ever charged for your work? How far from it are you now?

I’m embarrassed to admit this, but when I first started out on UpWork, I actually worked for one cent per word for a little while. One cent! It was absolutely ridiculous — I’d work on a piece for two hours and get paid $5. I just didn’t know any better. I had no idea what people were willing to pay skilled, knowledgeable writers. I won’t get into my exact rates, but thankfully, I’ve come a long way since then. 

5. Are there any specific strategies, tactics or pieces of advice that helped you grow your business?

Oh my goodness, so many! I’m part of a great network of freelance writers, and I can honestly say I learn something from them almost every day. One powerful piece of advice I received from a mentor of mine, Holly Johnson, is to be the writer who’s easy to work with. It’s simple things, like responding to emails promptly, being friendly, and not being picky about assignments. Obviously, you need to produce high-quality work, but being easy to work with goes a long way. You become an editor’s go-to person and build relationships that last. 

6. Is there anything you have learnt in the process that you would like to share with our readers?

Don’t discount the importance of choosing a niche. I think of a lot of new freelance writers struggle to narrow their focus, and I get it. For me, personally, I am experienced and knowledgeable in a few fields, so I don’t have a single niche. I mostly write in the personal finance space, but I also write about travel and psychology. My travel writing links back to personal finance because it’s mostly focused on how to experience more for less, so those two are related. There is value in writing about a couple of different topics, since you open yourself up to more work, but you don’t want to be all over the place.

I think in the long term, it’s better to establish yourself as an expert in your niche than it is to cover a bunch of topic areas. Here’s my reasoning: When you’re an expert, you attract higher-paying clients. And when you’re very knowledgeable about something, you can write about it quickly, because you don’t have to research. Writers usually charge per project or per word, so if you can complete an assignment quickly, you can accomplish more with your time and earn more money. 

7. Any advice for newbies about pricing their work?

Do not undervalue yourself! Do not take the job that pays one cent per word. It isn’t worth your time, and it sends the message that writers are willing to work for these ridiculous rates. A better strategy would be to build relationships with bloggers in your niche who you respect and then offer to do a free guest post on a couple of websites. That way, you get your work featured on high-quality sites and grow your network. Once you have those couple of posts in your portfolio, you can start pitching clients who are willing to pay reasonable rates. 

Another pice of advice would be to always charge per project or per work for writing, never per hour. When you charge per hour, you penalize yourself for being fast. That just doesn’t make sense.

8: Where can people find you and get in touch?

If you’re interested in my work or my services, check out my portfolio at SandraParsons.ca. If you’re feeling social, find me on Twitter and LinkedIn