
Segmentarea de piață pentru freelanceri și definirea categoriilor de clienți
Sumar articol
Share
Dacă, totuși, nu știi încă ce ai putea să faci, îți lăsăm mai jos o listă din care poți să te inspiri. Până la listă, în schimb, te felicităm că ai ajuns pe pagină asta! Partea de planificare de business pentru freelanceri este incredibil de valoroasă. Și mulți se trezesc blocați în aceleași prețuri și tipologii de clienți pe care nu le vor. Tocmai pentru că au sărit etapă de planificare.
Poate părea o muncă cel puțin neplăcută și deloc prioritară, mai ales dacă ești freelancer din vreo industrie creativă. Dar dacă vrei să ai o viață de freelancer ușoară și bani pe care să te bazezi în fiecare lună, îți recomandăm să abordezi munca pe cont propriu că pe un business. Și să faci toți pașii pe care i-ar face și un antreprenor. Bineînțeles, la o scară mai mică și mai puțin complexă.
Cele mai populare domenii sau joburi din care poți să treci pe freelance cel mai ușor sunt:
- Publicitate (copywriting, art direction, DTP, project management)
- Tot ce înseamnă scris și editare de text
- Social Media Management
- Facebook Ads
- Google Ads
- Content creation
- Graphic Design
- Ilustrație
- Foto, video (creație și procesare)
- Asistenți virtuali (cei care dau telefoane, comandă lucruri și fac tot ce e time consuming pentru cei care nu au timp de așa ceva – un fel de asistent personal, dar la distanță)
- Predarea de limbi străine online
- Web development și web design
- IT (Programare, Back-end, Front-End etc.)
- Business management
- Coaching
- Consultanță de orice fel
Evident, sunt foarte multe alte domenii și joburi din care poți să treci de la angajat la freelancer, dar nu despre asta suntem aici să vorbim. Să revenim deci la partea de planificare de business pentru freelanceri.
Lucrul de care ai nevoie să devii un business: primul client plătitor
Indiferent din ce domeniu ești, întreabă-te care este acel lucru important, minim, fără de care businessul tău nu ar există? Sigur nu e un CEO, un produs, o tehnologie, o nevoie, un plan de business, o misiune-viziune, o echipă, investitori sau avantajul competitiv. Toate astea sunt niște lucruri minunate pe care un business ar fi bine să le aibă. Dar niciunul dintre ele nu este ceea ce face businessul să fie business.
Cea mai importantă condiție că un business să existe este CLIENTUL CARE PLĂTEȘTE pentru serviciu sau produs. Nu ai cum să definești un business că fiind doar produsul sau serviciul pe care îl oferă. Pentru că, dacă nimeni nu cumpără acel serviciu sau produs, pur și simplu nu ai un business.
Cea care decide dacă ai succes sau nu este piața.
TOTUȘI
Doar pentru că cineva te-a plătit pentru serviciile tale, nu înseamnă și că ai un business bun. Că să ai un business sănătos și sustenabil, va trebui să ai destui clienți care te plătesc destui bani într-un timp relativ scurt astfel încât să nu rămâi fără capital, ba chiar să devii profitabil.
Că freelancer, tu deții toate funcțiile în compania ta / businessul tău. Tu faci și planificare de business, dar tu faci și toate execuțiile pe proiecte. Așadar, fiecare acțiune pe care o faci trebuie să fie eficientă și eficace. Prin urmare, nu te aruncă să-ți închiriezi birou, să aduci lângă tine freelanceri cu skill-uri complementare celor pe care le ai tu, nu te apucă să iei foarte mulți clienți. Poate părea calea succesului garantat. Dar volumul mare de clienți este o cale sigură către faliment și burnout (prea puțini bani din prea multă muncă). Și putem să băgam mână în foc că nu pentru asta te-ai apucat de freelance.
Găsește, în schimb, o nevoie pe care clienții din domeniul tău o au și pe care încă n-o rezolvă nimeni. Și construiește-ți business-ul în jurul acelei nevoi.
Creează-ți o nouă piață. Oarecum
Adică, alege către ce fel de clienți îți vei vinde serviciile. Cel mai probabil serviciul pe care îl oferi tu nu este ceva ce nu mai poate oferi nimeni. Asta este valabil doar când vine vorba de inovație și tehnologie. În servicii foarte rar apare un skill unic. Poate doar dacă ai un super talent la un anumit tip de design grafic sau de regie. Sau dacă ești singurul caligraf pe o rază de 500 de km. Idealul este să oferi ceva ce competiția ta (alți freelanceri din același domeniu sau chiar agenții) nu pot să ofere. Asta este unfair advantage. Din păcate, însă, în servicii este destul de greu de identificat. Ce poți, totuși, să faci, este să înveți din greșelile altor freelanceri, să faci niște research printre clienți și să afli ce poți să faci mai bine decât competiția ta.
Încearcă să te gândești cum ai putea să oferi serviciile pe care le oferi, într-un mod inedit sau cu ceva extra pe care competitorii tăi nu-l pot oferi. Poate ai un timp de livrare mai bun. Sau poate ai un mod plăcut de a discută cu clienții. Sau poate ai acces la un freelancer care te poate ajută să livrezi proiectul complet. Un copywriter care poate lucra împreună cu un art director va avea întotdeauna câștig de cauză față de un copywriter care poate livra doar partea de idee și text, fără vreo exemplificare grafică.
Cine poate fi clientul tău?
Clienți = pe cine ajuți cu serviciile tale și care în schimbul valorii pe care o generezi pentru ei ai un return (financiar sau barter).
Aici ar trebui să știi cu ce fel de companie sau client vrei să lucrezi, din ce industrii, cu ce nevoi și care sunt persoanele pe care trebuie să le convingi să te “angajeze”.
Nu uita
Clienții sunt cei pe care îi ajuți cu serviciile pe care le pui la dispoziția lor contra cost. Însă, că freelancer, nu toți clienții tăi sunt clienții care plătesc pentru un serviciu. Poți să ai prieteni sau cunoștințe care sunt freelanceri și cu care colaborezi pentru a livra proiecte către un client care va plătește. Și ei pot fi priviți că niște clienți. Clienți pot fi și cei care te pun la masă cu oamenii către care îți vei vinde serviciile. Toți acești oameni îți sunt clienți într-un fel sau altul. Chiar dacă ai un prieten care te ajută cu posterul în timp ce tu scrii textul, relația ta cu prietenul este una comercială. Iar acel prieten îți este client. Așa cum cel căruia tu și prietenul tău îi veți livra posterul complet, îți este client.
Practic oricine depinde de ține pentru a face lucrurile să se întâmple, îți este client într-un fel sau altul. Ai și obligații și responsabilități față de ei, dar ai și câștig de pe urma lor.
Definirea categoriilor de clienți
- În ce industrii am cea mai multă experiență?
- Ce industrii/gen de companii ar putea beneficia de serviciile mele?
- Ce industrii/gen de companii la care nu m-am gândit până acum ar putea beneficia de serviciile mele? (go nuts și mergi spre domenii neașteptate)
- În ce nișe aș putea să aduc cea mai mare valoare cu skillurile mele?
- Cu ce fel de companii vreau să lucrez că și dimensiune? (startup, companie mică, medie, mare, multinațională)
- Ce fel de clienți/branduri îmi împărtășesc din valorile, țelurile și pasiunile mele?
- În ce țări sunt clienții mei? Sunt toți din România sau merg și către clienți din afară?
- Clienții la care mă gândesc ar putea să plătească prețul pe care îl vreau?
- Am acces la clienții pe care mi-i doresc?
- Ce alți freelanceri merg către aceiași clienți pe care îi vreau și eu?
- Clienții pe care mi-i doresc au mai lucrat cu freelanceri? Ar fi dispuși să înceapă?
- Care ar fi nevoile tipurilor de clienți pe care mi-i doresc și cât din ele pot să rezolv pe cont propriu?
- Cine este persoană de la client cu care va trebui să discut și cât de departe sau aproape este de cel care ia deciziile finale?
- Cine mai depinde de mine și de rezultatele muncii mele? Am vreun colaborator de vreun fel? Sau îmi doresc să am?
- Ce rol ar îndeplini acei colaboratori?
- Se întâmplă să subcontractez proiecte?
De ce să folosești lista de întrebări?
Seria de întrebări de mai sus te ajută să-ți clarifici foarte bine cine sunt cei cu care vrei să lucrezi. Este o parte importantă în bucată de planificare de business pentru freelanceri. Pentru că te ajută să nu irosești timp și bani alergând după niște clienți sau proiecte pe care nu ți le dorești cu adevărat. Nu te gândi că faci mutre la niște bani cinstiți. Câștigul de acum, acceptând se lucrezi cu orice client este, de fapt, pierderea de mai încolo când vei realiză că atragi aceeași tipologie de client pe care nu ți-o dorești. Sau că ești blocat în aceeași politică de prețuri. Și că primești mereu același gen de proiecte și nu îți plac. Sau că te-ai blocat într-un ritm de lucru pe care nu-l doreai niciodată, doar „s-a întâmplat”.
Definește foarte bine cu cine vrei lucrezi cum. Despre cum vorbim cu ocazia. Dar cum este dictat foarte mult de cine. Sincer vorbind, cu multe excepții de rigoare, cine plătește se simte stăpânul . Așadar, genul de client, nu când îți cere ceva de azi pe azi, el nu lucrează într-o industrie care un . Pentru cei care curioși, Retailul este dintre industriile care lucrurile tind se întâmple aproape spontan de azi pe azi. Sentimentul de face din ADN-ul industriei de retail.
Cercetează și studiază-ți piața principală
Acum că îți este mai clar cam cu cine trebuie să vorbești, este timpul să faci un pic de research. Adică este momentul să vorbești cu potențiali clienți că să înțelegi mai bine ce nevoie au și care este oportunitatea ta cea mai bună în piață respectivă.
Din fericire, pentru că nu invetezi o piață complet nouă, poți să te folosești de Google în cercetarea ta. Dar nu te bază doar pe ele. Îți pot oferi informații bune mai ales la nivel global. Și asta este minunat dacă vrei să mergi și către clienți din afară. Dar cele mai bune informații pentru piață de acasă le vei obține discutând cu oamenii. Nu trebuie să ieși la cafele cu 100 de potențiali clienți. Poți să folosești și Linkedin și Facebook, atât la nivel de profil personal și mesaje, cât și la nivel de grupuri. În grupuri oamenii discută despre aproape orice și se plâng de diverse probleme. Poți să găsești aur curăț în grupurile de Facebook.
Totuși, încearcă să te și întâlnești față în față cu câțiva dintre potențialii clienți. Tot ce înseamnă planificare bună de business pentru freelanceri vine dintr-o cercetare reală de piață.
Cum faci să obții informațiile de care ai nevoie de la oamenii de care ai nevoie?
În primul rând nu încerca să le vinzi nimic. În secundă în care simț că vrei să le vinzi ceva, își vor schimbă comportamentul și îți pierzi orice șansa de a află ceva valoros. Nu le cere soluții pentru ideea ta de business. Scopul research-ului este să identifici „durerile” lor și apoi să găsești tu o soluție de care ei pot beneficia pentru a-și rezolvă problemele. Nu uită, suntem în fază de planificare de business pentru freelanceri. Asta înseamnă că avem o idee despre ce vrem să facem, dar ne dorim să găsim IDEEA. Acea abordare sau nișare care aduce valoare și, implicit, câștig.
Câțiva factori pe care să-i iei în calcul:
- Este obligatoriu să dai dovadă de curiozitate sinceră în legatură cu nevoile și problemele potențialilor clienți
- Trebuie să nu-ti fie frica sa mergi la evenimente, să te urci în taxi, să ieși la cârciuma aia dubioasă, să vorbești la telefon ca să obții informația de care ai nevoie
- Să fii capabil să asculți ce-ți spun oamenii și să îi faci să vorbească deschis
- Trebuie sa nu judeci. Deloc. Sa fii obiectiv și să nu presupui niciodată că ai soluția potrivita pentru potențialii clienți cu care stai de vorbă
- Este musai să poți să vorbești despre soluția pe care o oferi, dar să fii deschis și pregătit s-o schimbi dacă este nevoie
- Trebuie să ai răbdare și să-ți faci timp pentru partea de cercetare. Este un pas foarte important ca să ai un business sănătos
Ce fel de informații ar trebui să urmărești în cercetarea ta?
Beneficiarul
Cine este cel care va beneficia de serviciile tale? Chiar dacă ai setat deja care este categoria ta de clienți, cel mai probabil poți s-o mai spargi în câteva categorii. De multe ori se întâmplă că beneficiarul serviciilor tale să nu fie același om care decide să cumpere serviciile tale. Trebuie să afli care este DMU (Decision-Making Unit) în cazul clienților tăi. O planificare de business bună pentru freelanceri va lua mereu în calcul oamenii și procesul de decizie de la client.
Utilitatea
Pentru ce va folosi Beneficiarul serviciile tale? Ce lucru din viața lui va fi îmbunătățit de serviciile tale?
Beneficii
Care este valoarea reala pe care beneficiarul o va câștiga dacă alege să cumpere serviciile tale? Gândește specific și aplicat. Îl vei ajuta să scutească niște timp? Să aibă profit mai mare? Sau să scadă cheltuielile? Să scurteze vreun proces?
Parteneri
Cu cine va trebui să colaborezi ca să livrezi o soluție bună? Ai nevoie de încă un freelancer cu care să lucrezi în echipă ca să livrezi eficient sau complet? Ți-ar fi de ajutor o colaborare cu o companie? Este posibil ca serviciile pe care le livrezi tu să aibă nevoie de o completare ca potențialul client să le și cumpere. De exemplu, un brand va prefera întotdeauna să plătească pentru o campanie completa (concept, texte și vizualuri) decât să le facă pe bucăți, mai întâi cu un copywriter si apoi cu un art director.
Dimensiunea pieței
Câți potențiali clienți există?
Competiția
Cine mai oferă servicii similare cu ale tale? Fă exercițiul asta din papucii clientului, nu ai tăi. Problemă lui mai poate fi rezolvată și de alții? Cine sunt acei alții? Freelanceri, companii, agenții etc?
Se poate și cu “las’ că merge”, dar nu-ți recomandăm
Nu zice nimeni că nu poți să te trezești într-o zi că vrei să fii lucrezi pe cont propriu și să te apuci să-ți suni prietenii și să-i rogi să te recomande. Pentru mulți lucrurile merg și așa, măcar la început. Și reușesc să-și plătească facturile, să-și ia perechea aia de Nike și ultimele telefoane. Dar dacă vrei să ai un venit constant și să lucrezi orele pe care ți le setezi tu că vrei să le lucrezi, te sfătuim să nu neglijezi etapă de planificare și definire a business-ului, a clienților și să fiecărui aspect din viață ta de freelancer. Nu lasă lucrurile să ți se întâmple. Decide tu cum vrei să fie propria ta viață. Asta înseamnă în realitate parte dea planificare de business pentru freelanceri.
Știi cum spune un faimos proverb inventat de noi: Doar pentru că mașina merge, nu înseamnă și că merge în direcția potrivită.
Dacă vrei să ai acces prioritar la content, noi resurse și la resurse exclusiv dedicate abonaților, înscrie-te la newsletter-ul nostru aici. Îți promitem că facem tot posibilul să nu îți pară rău.