
Sfaturi pentru freelancerii la început de drum
Sumar articol
Share
Văzând succesul întrebării, am extins-o și către freelancerii și antreprenorii cu care mă întâlnesc și în afara evenimentelor. Și atunci ceva minunat s-a întâmplat. La câteva luni după ce am început să adresez întrebarea asta aproape zilnic, întrebarea a început să se întoarcă la mine, dinspre freelancerii la început de drum.
Întrebarea asta are un farmec aparte, pentru că unii oameni se întorc în trecut și analizează toate lucrurile bune sau rele pe care le-au făcut în călătoria lor de la început până în prezent. Alții se uită spre viitor și vorbesc despre planuri și unde vor să ajungă. Unii se blochează, pe când alții știu exact ce sfat și-ar da.
Practic prin întrebarea asta, încerc să decodez rețeta succesului de la freelancerii performanți, analizând greșelile făcute de mine sau de alții, analizând felul în care planificăm, ne definim obiectivele și, mai ales, felul în care freelancerii lucrează zi de zi.
Ergo, fără să continui introducerea mai mult decât este cazul, iată lista de sfaturi:
Nu lucra fără contract
Semnează mereu contract cu fiecare client, pe fiecare proiect. Știu, știu și pe mine mă omoară treabă asta cu contractul, însă te asigur că te va scoate din multe momente tensionate.
Contractele sunt făcute la începutul relației cu un client nou, când totul merge frumos și ușor, că să gestioneze sfârșitul relației, când totul merge prost.
Pe lângă lucrurile de bază pe care trebuie să le treci în contract (date firmă, durată contract, metodă de comunicare, forță majoră, obligații și drepturi), că freelancer îți recomand să treci foarte simplu și clar (astfel încât să nu existe posibilitatea de interpretare) scopul contractului / anexei, detaliat pe păși, etape, livrabile și deadline, durată proiectului, prețul proiectului, etapele de livrare și plățile intermediare.
La definirea scopului proiectului îți recomand să nu fii zgârcit cu cuvintele și să detaliezi cât de mult poți. Asta te va salvă din discuții de genul “Credeam că e inclusă și chestia asta și asta și asta și asta și asta”.
Cere ca un procent din valoarea proiectului să fie plătit în avans
Întârzierile de plăți sunt destul de dese și se resimt puternic în constanța cu care vin finanțele, mai ales pentru frelancerii care au început de curând.
Singură variantă prin care te poți asigura că măcar o parte din proiect îți este plătită la timp, este să ți se plătească un avans când începi proiectul. Pentru mine cel puțin, plată unui avans este și o formă de filtrare a clienților. Așa pot să îmi dau seamă care sunt clienții serioși, care chiar se implică în proiect și vor să lucrăm împreună, și care sunt cei care ridică semne de întrebare. Freelancerii ar trebui să pună acest criteriu în fruntea listei când aleg clienții cu care lucrează.
Evident că dacă vei lucra cu un client mare, mulți-național unde regulile de la juridic sau procurement sunt foarte stricte, va trebui să fii puțin mai flexibil, însă chiar și acolo termenele contractului se pot negocia.
Procentul poate fi oriunde între 25-50%. Mai puțin de 25% este prea puțin, mai mult de 50% vei găsi mai greu clienți care să își asume acest risc.
N.U. Spune NU mai des
Să spui NU este greu. În special pentru freelancerii pasionați și dornici de proiecte. Adesea nevoia de bani și nesiguranța veniturilor ne poate face să acceptăm proiecte care nu sunt tocmai fericite pe termen lung.
Da, pe termen scurt poate că sunt OK. Mai e încă un logo sau un comunicat de presă sau niște texte pe care le faci, încasezi câteva sute de euro și totul pare OK, nu? Însă în destul de multe cazuri, proiectele astea micuțe îți vor luă aproape la fel de mult timp că să le livrezi, pe mai puțini bani și mult mai mult stres. Cel mai important este că printre proiecte mai mici sau mai mari, dar care nu sunt aliniate strategiei de dezvoltare este foarte ușor să îți pierzi focusul.
Când accepți compromisul, șansele să dezamăgești pe cineva sunt foarte mari. Poți să dezamăgești clientul că vei livra cu întârziere sau la calitate mai slabă. Sau îți vei dezamăgi familia și prietenii pentru că va trebui să lucrezi nopțile. Există și posibilitatea în care te vei dezamăgi pe ține din motive lesne de înțeles. Sigur vei dezamăgi pe cineva.
Foarte important, înainte să spui DA, asigură-te că viitorul client înțelege ce faci. Că te privește ca pe un partener, nu ca pe un angajat și, mai ales, asigură-te că vorbiți aceeași limbă.
Răspunde-ți la 4 întrebări simple înainte de a accepta un proiect de care nu ești 100% sigur:
- Am specializarea și skill-urile necesare să livrez acest proiect în timpul, bugetul și calitatea necesare?
- De ce accept acest proiect? Este genul de proiect pe care mi-l doresc?
- Este momentul potrivit să mai iau un proiect nou?
- Implicarea mea în acest proiect aduce un plus de valoare real clientului?
Disciplina
Ai grijă de corp și ai grijă de minte.
Mănâncă OK. Gătește. Scade zahărul și grăsimile nesănătoase. Mâncarea este combustibilul tău. Dacă îți dai combustibil prost, se va resimți instant și corpul nu te va ajută atunci când ai nevoie.
Fă sport cât de des poți. Yoga, aleargă, “trage de fiare”, înoată, fă un sport de contact sau orice altceva care te face să transpiri și te ajută să te relaxezi și să te concentrezi pe ceva fără să depui efort intelectual. Sportul te ajută la concentrare mai mult decât crezi.
Dormi suficient. Pe scurt aș vrea să spun că mi-ar plăcea să renunțăm la ideea că performanță vine din 3-4 ore de somn și exces. Total greșit.
Tot la capitolul disciplină intră și orele de lucru, orele de relaxare, orele de research. Este foarte ușor să ne afundam în muncă și să uităm de ce facem ceea ce facem.
Învață business și privește-ți viața de freelancer ca pe un business
Una dintre greșelile cele mai mari pe care freelancerii la început de drum o fac este să se gândească la ei că la niște angajați cu mai mulți angajatori.
Mindset-ul de business vine la pachet cu rigoare, metode, sisteme și procese de lucru, focus și planificare. Internetul este plin de articole, cursuri online și inspirație. Nu trebuie să devii un guru al antreprenoriatului, însă măcar elementele de bază despre înseamnă un business ar trebui să le ai, din moment ce va trebui să faci câte puțin din fiecare: Promovare, branding, vânzări, negocieri, contracte, facturi, social media, content și implementarea pentru clienți.
Alege să îți promovezi doar proiectele pe care ești specializat, care te vor ajută să iei mai multe proiecte similare. Cu toții luăm pe lângă proiectele de bază și proiecte secundare, care sunt aproximativ pe planul nostru de business. Nu vrem să le promovăm pe acelea. Asta nu ar atrage decât mai multe proiecte similare, care ne vor destabiliza.
Doar pentru că lucrezi de acasă nu înseamnă că nu trebuie să ai un mindset de business.
Iată câteva lucruri pe care eu le fac constant:
- Lunea am ședință de status pe proiecte
- Miercurea fac ședință de vânzări și promovare
În permanență urmăresc niște indicatori de business:
- Încasările efectuate, încasările în pending și forecast de încasări pe următoarele 3 luni
- Cheltuielile fixe și variabile
- Rata de profitabilitate totală, rata de profitabilitate pe client, rata de profitabilitate pe proiect și rata de profitabilitate pe industrii
- Traficul pe site și noi abonați la newsletter. Urmăresc MAU (Monthly Active Users) sș CLV (Client Lifetime Value)
OKRs (Objectives and Key Results)
Este o metodologie Google. Începe cu 3 obiective anuale, fiecare cu câte 3 rezultate cheie. Acestea apoi se sparg pe trimestre, care apoi se sparg lunar, din care rezultă Top 3 activități pe care trebuie să le fac săptămânal, astfel încât să îmi ating obiectivele anuale.
Focus
Concentrează-te pe identitatea de brand potrivită, pe proiectele potrivite, pe canalele de promovare potrivite și pe tehnicile de vânzare potrivite, care îți vor pune în evidență cel mai bine skill-urile și proiectele pe care ești cel mai bun. Găsește-ți tone of voice-ul potrivit ție și folosește-l cu constanță. Freelancerii trebuie să ai aibă o identitate bine definită.
Ca să fac o paralelă cu muzica, ar trebui să fie ca la o trupă:
Pasul 1: Studiază și devino bun la ce faci
Apoi Pasul 2: Compune piesa ta care să devină hit
Pasul 3: Repetiții, repetiții, repetiții
Și, în final, Pasul 4: Cânta melodia oricând și oriunde ai ocazia
Nu juca solo
Networkingul este probabil cea mai bună metodă de vânzare și poziționare.
Să îți construiești o rețea de parteneri, clienți, cunoștințe și colaboratori este cea mai ușoară metodă să îți crești calitatea muncii, numărul de clienți și banii încasați pe oră sau pe proiect. Totodată să ai un sistem de suport în jurul tău te va scoate de multe ori din impas. Vei avea în permanență la cine să apelezi pentru ajutor, întrebări sau măcar cu cine să ieși la o cafea și să te rupi puțin de proiecte.
Nu vrei să ajungi să stai singur în grotă și să speri că lucrurile se vor întâmpla.
Învață să te relaxezi
Te implor, oricât de tentat ai fi să crezi că stresul poate aduce ceva bun, învață să te relaxezi. Face minuni. Pe cuvânt.
Tu ce sfaturi ți-ai da? Care este rețeta succesului tău? Fă o postare în grupul nostru să afle și comunitatea.