Unde gasesti proiecte ca freelancer

Idealul oricarui freelancer este ca proiectele sa vina la el, nu sa caute el clienti. Dar pana acolo e cale lunga si e nevoie de niste tactici bine puse la punct pentru a gasi proiecte pentru freelanceri cu orice fel de experienta. Pentru ca un brand personal nu se construieste peste noapte si pana atunci ai nevoie de venit constant, expunere si experienta.


Iti dorim sa iti creezi un business de succes, sustenabil si un stil de viata care chiar sa te faca fericit. Citeste articolele gratuite din Scoala Vietii de Freelancer aici.


Pana ajungi la nivelul unde curg clienti pe banda rulanta trebuie sa incepi de undeva. Asadar, hai sa vedem unde gasesti proiecte pentru freelanceri incepatori:

  • Reteaua ta de contacte, friends & family, oricine te-ar putea ajuta cu o recomandare – anunta-i ca esti disponibil pentru diverse proiecte, stii cum era vorba cu cere si ti se va da?! Cam asa e si aici, vorbeste despre ce stii sa faci, inca nu s-a inventat nici o metoda de a citi ganduri.
  • Evenimente relevante pentru industria in care activezi – fii deschis, socializeaza, asigura-te ca nu pleci de acolo fara sa cunosti macar cateva persoane noi.
  • Intr-o comunitate de freelanceri – gaseste grupul potrivit domeniului tau, este o sursa foarte buna de noutati, dar si un loc unde poti urmari diverse oportunitati si recomandari de proiecte. Pe noi ne gasesti aici, da join si hai sa povestim!
  • Platforme si site-uri pentru freelanceri – tot ce trebuie sa faci este sa-ti creezi contul, sa incarci portofoliul si sa aplici pentru proiectele care ti se par interesante.

Am adunat mai jos o lista cu cele mai cunoscute marketplace-uri de proiecte pentru freelanceri. In articolul de azi avem site-uri generale cu proiecte pentru freelanceri din toate domeniile.

Site-uri cu joburi freelance din toate domeniile

Freelancer.com – poate cea mai mare platforma cu cele mai multe joburi, adica peste 4 mln de de proiecte constant; Ai 8 aplicari gratuite, dupa care comisionul este intre 3-5$ si 3-5% per proiect.

Upwork – este una dintre cele mai populare platforme de freelancing, doar ca in ultimul timp a devenit din ce in ce mai complicat sa prinzi joburi acolo din cauza unui numar foarte mare de aplicanti. In plus te bati cu diversi freelanceri din tari unde costul de trai este foarte mic si isi vand proiectele pe preturi care in Romania nu sunt sustenabile.

Freelancers.net – este una dintre cele mai vechi platforme pentru freelanceri, a fost lansata in 1999, iar clientii sunt predominant din UK.

Guru.com – platforma cu peste 1.000.000 de joburi la activ, au un numar limitat de aplicari free, dupa care comisionul este ~9% pe proiect.

Peopleperhour.com – proiecte pentru freelanceri cu diverse expertize si skilluri, unde plata se face per ora.

FlexJobs – un marketplace cu joburi pentru freelanceri sau joburi remote. Membershipul nu este gratis, dar cei care folosesc platforma pentru a gasi proiecte zic ca merita 100%.

SolidGigs – in functie de skillurile si preferintele tale, cei de la SolidGigs trimit saptamanal o lista cu cele mai bune 2% (zic ei) joburi pentru freelanceri de pe toata intinderea www-ului. In plus, pe site au o colectie impresionanta de resurse de learning din domenii diverse pentru a-ti maximiza sansele de success in viata de freelancer.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm aici sau Spotify aici


Fieverr – platforma pentru freelancerii la inceput de drum, iar cum ii zice si numele, proiectele pornesc de la 5$, insa o mare parte dintre ele primesc rapid top up-uri peste bid-ul de inceput. Este un loc bun pentru a-ti face mana si a-ti construi portofoliul.

CloudPeeps – este pentru tine daca ai niste experienta in spate si un portofoliu bunicel. Poti accesa aici proiecte mai complexe si mai bine platite. Se adreseaza in special freelancerilor din marketing, social media si celor care fac copywriting.

Indeed – este un agregator de joburi de pe interneti. Poti filtra usor categoriile de freelance sau remore jobs pentru a vedea oportunitatile disponibile. In plus este gratis.

ServiceScape – un marketplace global cu joburi din graphic design, copywriting, editare si traduceri.

Craigslist – nu este doar OLX-ul OLX-urilor, dar are si o impresionanta categorie de jobs.

Eficienta fie cu noi si clientii sa fie de treaba si sa ne plateasca la timp.


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grup pentru a fi la zi cu toate noutățile.