Și e nevoie de niște tactici bine puse la punct pentru a găsi proiecte pentru freelanceri cu orice fel de experiență. Pentru că un brand personal nu se construiește peste noapte. Și până atunci ai nevoie de venit constant, expunere și experiență.

Până ajungi la nivelul unde curg clienți pe bandă rulantă trebuie să începi de undeva

Așadar, hai sa vedem unde găsești proiecte pentru freelanceri începători

  • Rețeaua ta de contacte, friends & family, oricine te-ar putea ajută cu o recomandare. Anunță-i că ești disponibil pentru diverse proiecte, știi cum era vorba cu cere și ți se va da?! Cam așa e și aici. Vorbește despre ce știi să faci, încă nu s-a inventat nici o metodă de a citi gânduri.
  • Evenimente relevante pentru industria în care activezi. Fii deschis, socializează, asigură-te că nu pleci de acolo fără să cunoști măcar câteva persoane noi.
  • Într-o comunitate de freelanceri. Găsește grupul potrivit domeniului tău, este o sursă foarte bună de noutăți, dar și un loc unde poți urmări diverse oportunități și recomandări de proiecte. Pe noi ne găsești aici. Dă join și hai să povestim!
  • Platforme și site-uri pentru freelanceri. Tot ce trebuie să faci este să-ți creezi contul, să încarci portofoliul și să aplici pentru proiectele care ți se par interesante.

Am adunat mai jos o lista cu cele mai cunoscute marketplace-uri de proiecte pentru freelanceri. În articolul de azi avem site-uri generale cu proiecte pentru freelanceri din toate domeniile.

Site-uri cu proiecte pentru freelanceri din toate domeniile

Freelancer.com – Poate cea mai mare platformă cu cele mai multe joburi, adică peste 4 mil. de proiecte constant. Ai 8 aplicări gratuite, după care comisionul este între 3-5$ și 3-5% per proiect.

Upwork – Este una dintre cele mai populare platforme de freelancing, doar că în ultimul timp a devenit din ce în ce mai complicat să prinzi joburi acolo din cauza unui număr foarte mare de aplicanți. În plus te bați cu diverși freelanceri din țări unde costulde trai este foarte mic si isi vand proiectele pe preturi care in Romania nu sunt sustenabile.

Freelancers.net – Este una dintre cele mai vechi platforme pentru freelanceri. A fost lansată în 1999, iar clienții sunt predominant din UK.

Guru.com – Platformă cu peste 1.000.000 de joburi la activ. Au un număr limitat de aplicări free, după care comisionul este ~9% pe proiect.

Peopleperhour.com – Proiecte pentru freelanceri cu diverse expertize si skilluri, unde plata se face per ora.

FlexJobs – Un marketplace cu joburi pentru freelanceri sau joburi remote. Membership-ul nu este gratis, dar cei care folosesc platforma pentru a găsi proiecte zic că merită 100%.

SolidGigs – În funcție de skill-urile și preferințele tale, cei de la SolidGigs trimit săptămânal o lista cu cele mai bune 2% (zic ei) joburi pentru freelanceri de pe toată întinderea www-ului. În plus, pe site au o colecție impresionantă de resurse de learning din domenii diverse pentru a-ți maximiza șansele de success în viața de freelancer.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm aici sau Spotify aici


Fiverr – Platformă pentru freelancerii la început de drum, iar cum îi zice și numele, proiectele pornesc de la 5$, însă o mare parte dintre ele primesc rapid top up-uri peste bid-ul de început. Este un loc bun pentru a-ți face mână și a-ți construi portofoliul.

CloudPeeps – Este pentru ține dacă ai niște experiență în spate și un portofoliu bunicel. Poți accesă aici proiecte mai complexe și mai bine plătite. Se adresează în special freelancerilor din marketing, social media și celor care fac copywriting.

Indeed – Este un agregator de joburi de pe interneți. Poți filtra ușor categoriile de freelance sau remote jobs pentru a vedea oportunitățile disponibile. În plus este gratis.

ServiceScape – Un marketplace global cu joburi din graphic design, copywriting, editare si traduceri.

Craigslist – Nu este doar OLX-ul OLX-urilor, dar are și o impresionantă categorie de jobs, numai bună de găsit proiecte pentru freelanceri.

Eficiența fie cu noi, clienții să fie de treabă și să ne plătească la timp.


Nu uita să te abonezi la newsletter-ul Viața de freelancer și să intri în grup pentru a fi la zi cu toate noutățile.