#viatadefreelancer pe scurt | Saptamana 12

Sa fie astenia de vina, sa fie altceva, nu stim exact. Dar in ultima vreme viata noastra de freelanceri a fost foarte concentrata pe lucruri actionabile si pe productivitate. Am iesit cu totul din iarna, soarele ne face cu mana aproape in fiecare zi si parca ne-am saturat de povesti si planificari. Vrem sa mai si facem lucrurile sa se intample. Din filmul asta, v-am pregatit niste linkuri cu lucruri de invatat, cercetat, studiat si incercat. Speram sa va placa!

freelanceri romania

#1 Ce dimensiuni trebuie sa mai aiba imaginile in Social Media?

Ti-ai pus la cale planul de comunicare pentru aprilie? Pe cat de multe platforme de comunicare exista, pe atat de multe cerinte si formate pentru continut. Poate sa fie o provocare sa faci fata, mai ales cand fiecare platforma isi face update regulat si mai schimba cate ceva. Mic, dar cat sa iti strice rutine pe care ti-ai format-o cand vine vorba de continut.

Ca sa fii relevant si sa fii sigur ca ce postezi se va propaga cum trebuie, e musai sa urci imaginile dimensiunile preferate de platforma. Mai jos gasesti o lista cu toate dimensiunile optime pentru imaginile pe care le urci in Social Media.

Link: https://www.coursenvy.com/social-media-image-sizes/

#2 Ce mai e si Facebook Blueprint?

Facebook are propria platforma de training si certificare pe subiectul Facebook si Instagram marketing. De unde poti sa inveti cel mai bine cum sa folosesti Facebook si Insta in scopuri de promovare decat chiar de la sursa? Tot ce vrei sa stii despre marketing pe aceste platforme te asteapta pe Facebook Blueprint. Partea frumoasa este ca totul e gratuit. Mai putin daca vrei sa obtii un certificat care atesta ca ai urmat cursul si ca stii ce faci. Dar stim cu totii cat valoreaza certificatele in general. Daca reusesti sa livrezi rezultate si sa vorbesti clar si deschis cu clientii, nu ai nevoie de nicio certificare. Just do a good job si sa fii ok.

Link: https://www.facebookblueprint.com/student/catalog

#3 Doza de business sau cantecelul TAM-SAM-SOM

Atunci cand fac o analiza de piata, multe startup-uri vorbesc despre TAM, SAM si SOM. Dar ce inseamna ele si la ce folosesc? TAM, SAM si SOM sunt acronime care se refera la diverse subseturi ale pietei.

Definitii:

  • TAM sau Total Available Market este piata totala la care care ai acces cu produsul sau serviciul tau
  • SAM sau Serviceable Available Market este segmentul din TAM pe care il targetezi cu produsele sau serviciile tale si care se afla in apropierea ta geografica. Un soi de piata locala.
  • SOM sau Serviceable Obtainable Market este partea din SAM la care ai acces garantat.

Citeste mai multe in articolul din link. Acolo vei gasi si un exemplu care sa te ajute sa intelegi mai bine ce e cu cantecelul TAM-SAM-SOM.

Link: https://www.thebusinessplanshop.com/blog/en/entry/tam_sam_som

#4 SEO like a pro

Te-ai intrebat cum faci mai exact sa apari pe primele locuri la un search? Niste baietii au inceput o serie de experimente / analize pe subiecte de nisa. Unul dintre ele este educatia superioara (partea 1 a seriei). Nici nu conteaza pe ce subiect au ales ei sa faca experimentul. Lucrurile pe care le vei gasi in articol sunt utile pentru aproape orice domeniu. Pana la urma totul se rezuma la niste principii si algoritmi. Si daca vrei sa citesti si mai mult despre cum faci sa rankezi bine, citeste si partea 2.

#5 Sfaturi de productivitate de la un australian

Probabil cel care va inventa pastila antiprocrastinare va deveni cel mai bogat om din Univers. Dar cum ziua nu pare foarte apropiata, va trebui sa ne multumim cu diverse trucuri si sfaturi despre cum sa ne organizam ca sa terminam toata treaba de pe lista.

Link: https://www.lifehacker.com.au/2019/03/how-to-schedule-your-day-when-you-freelance-or-work-from-home/

#BONUS: si mai multa productivitate

Daca vrei o lista mai lunga de hack-uri prin care sa-ti maresti productivitatea zi de zi, poti sa citesti si articolul scris de noi. Vei gasi in el lucruri testate si extra testate de noi si de cunostinte de-ale noastre care ne-au impartasit din secretele lor.

Link: https://viatadefreelancer.ro/disciplina-pentru-freelanceri/

Ne citim saptamana viitoare cu alte linkuri utile si sfaturi testate!
Saptamanile trecute pe scurt aici: