#viatadefreelancer pe scurt | Saptamana 14

Aerul cald cu iz de vara si ciresii infloriti par sa fi apasat un buton magic de turbo si toata lumea a intrat intr-un mod de functionare similar reactoarelor nucleare, in asa fel incat #viatadefreelancer sa nu fie cu plictiseala. Bine, am glumit. Afara este frig si vremea nu e asa placuta, dar comparatia cu reactoarele nucleare ramane in picioare.

Proiectele sunt din ce in ce mai multe si (aproape) toate super misto, zilnic apar noutati cu care trebuie sa tinem pasul, ideile noi curg si ele cu viteza sunetului, si parca ai face de toate, doar ca ziua tot 24 de ore are, timp in care mai trebuie sa dormi bine, sa mananci sanatos si sa te mai vezi si cu prietenii la o poveste, pana n-au uitat cum arati la fata. Nu exista o solutie universala cum sa jonglezi intre toate ca sa reusesti, singura optiune este sa testezi metode pentru a-ti organiza ziua pana gasesti varianta care functioneaza pentru tine.

Daca nu v-ati prins inca, azi am adunat o serie de articole despre echilibru, mai ales cel dintre work & life, care e atat de subred in #viatadefreelancer.

Dig in si spor la citit!

#viatadefreelancer Pe Scurt 14

#1 Cum iti organizezi ziua ca freelancer?

Cand ai luat decizia sa faci switchul catre freelancing cel mai probabil visai ca vei avea mai mult timp liber si vei face cam ce-ti trece prin cap cat e ziua de lunga. Well, dezideratul tuturor freelancerilor este chiar sa aiba mai mult timp liber, doar ca asta nu se intampla by default, este nevoie de multa organizare si planificare in spate. Despre cum gestionezi timpul si stresul in #viatadefreelancer am gasit un material super util.

Link: https://thriveglobal.com/stories/freelancing-managing-stress-tips/

#2 Despre echilibrul fin dintre avantajele si dezavantajele freelancerilor

Freelancingul vine cu destule avantaje, dar si dezavantaje care trebuie puse foarte bine in balanta inainte de a face pasul cel mare. Cu cat studiezi mai bine fiecare aspect al acestui mod de viata (care nu e pentru oricine), cu atat mai simplu iti va fi sa iei decizia corecta si sa devii (sau nu), un freelancer de succes. Un pic de neurostiinta pe subiect in urmatorul articol:

Link: https://leowid.com/remote-work-loneliness-brain-damage/

#3 Managementul atentiei este regele productivitatii

Work & life balance-ul este in primul rand rezultatul unui time management facut ca la carte. Si de fapt in ziua de azi cand totul este pe fast forward, solutia unei vieti echilibrate se rezuma la managementul atentiei. Invata sa prioritizezi proiectele, activitatile si oamenii, focuseaza-te pe a face lucrurile importante care produc rezultatele dorite. Mai multe despre managementul atentiei am gasit in articolul de mai jos.

Link: https://www.nytimes.com/2019/03/28/smarter-living/productivity-isnt-about-time-management-its-about-attention-management.html

#4 Spusul de NU si #viatadefreelancer

Stim, e complicat, iti e rusine, iti e frica, se activeaza FOMO si alte procese din creier care te fac sa accepti proiecte, intalniri, iesiri la bere sau la networking si „oportunitati” care nu iti plac, stii ca nu vor fi eficiente sau de care efectiv nu mai ai timp, oameni pe care nu ii suporti sau evenimente atat de plictisitoare ca iti vine sa te intinzi pe scaunele din ultimul rand. Toate astea se intampla pentru ca nu stii cum sa spui nu lucrurilor care nu iti aduc nici un beneficiu si mai tare te incurca sau te incarca. No panic, totul se poate invata, inclusiv arta de a spune NU.

Link: https://www.nytimes.com/2017/05/08/smarter-living/why-you-should-learn-to-say-no-more-often.html

#5 S.E.F.

Adica un subiect despre care am tot vorbit: Sleep, exercise, food.

Da da, sunt importante in viata ta, mai importante chiar decat munca, pentru ca daca nu ai grija de tine, de corp si de minte, cam greu sa pui la treaba un zombie nedormit, flamand sau hranit cu mancare proasta.

Calitatea somnului si ceea ce mananci influenteaza direct calitatea muncii si productivitatea. Daca nu ne crezi pe cuvant, iti recomandam pentru inceput cartea „Why we sleep” de Matthew Walker dar si urmatorul articol: https://www.success.com/food-sleep-exercise-why-you-seriously-need-all-3-to-be-successful/

Link: https://www.success.com/food-sleep-exercise-why-you-seriously-need-all-3-to-be-successful/

#BONUS: alte cateva articole interesante de citit

Ne citim saptamana viitoare cu alte linkuri utile si sfaturi testate!
Alte articole interesante pe care le-am publicat in ultima saptamana:

Pentru a afla primul noutatile, sfaturile, toolurile si metodele pe care le aflam, testam si apoi recomandam, intra in grupul nostru de Facebook: Viata de Freelancer Romania sau aboneaza-te la newsletterul nostru freelanceresc.