#viatadefreelancer pe scurt | Saptamana 9

A fost o saptamana plina pentru noi, cu multe emotii constructive si oameni misto pe care i-am cunoscut la primul nostru curs din #viatadefreelancer. Iar daca ar fi sa identificam un singur highlight la care sa ne rezumam, am alege sa vorbim despre planificare. Si da, sunt mult teorii care zic ca prea multa planificare strica si mai bine te arunci cu capul inainte si vezi ce iese, eventual incerci sa iesi intreg din poveste, noi ramanem la parerea ca planificarea e the shit. Ca sa ajungi undeva, eventual ar trebui sa identifici acel undeva. Hai sa vedem.

planificare freelancer

#1 Business Model Canvas – freelancingul este un business deci are nevoie de o planificare de business

Toate ideile marete s-au nascut si au prins contur pe un servetel, pe spatele facturii de la gaze sau ambalajului de ciocolata. Si e foarte frumos ca se intampla asta, e flash-ul si inspiratia de moment, entuziasmul si optimismul, toate adunate pe un patrat de 5*5 de cele mai multe ori. Insa dupa idee, un business are nevoie de o planificare concreta, de obiective, de claritate si o directie. Un tool pe care il folosim noi si il recomandam de fiecare data pentru ca este usor de inteles si digerabil, este Business Model Canvas – o structura din 9 elemente cheie care iti arata the big picture a afacerii pe o singura pagina.

Un step by step guide cu template-uri si explicatii punctuale gasiti aici: https://www.alexandercowan.com/business-model-canvas-templates/

#2 Disciplina + vointa = obiceiuri

Tot despre planificare, de data din zona de growing a better self. Principiile sunt aceleasi in orice domeniu: plan, plan, plan, action, learn, adjust. Iar pentru ca toate astea sa functioneze, e nevoie de self-discipline si vointa, care functioneaza partial mana-n mana, dar au nevoie de un antrenament serios, zilnic, si de o planificare, ofc.

O serie de life hacks despre disciplina in articolul de aici: https://markmanson.net/self-discipline-youre-doing-it-wrong

#3 Neurostiinta din spatele publicitatii

Ganditi-va un pic cate dintre deciziile noastre sunt luate constient si cate sunt automatisme, reactii involuntare la diversi stimuli, ghidate mai degraba de creierul reptilian. Majoritatea gandurilor si emotiilor umane sunt rezultatul activitatii subconstientului uman, astfel ca actiunile declansate de el nu pot fi explicate intr-un demers constient, and here comes the trouble.

Niste insights despre cum functioneaza neuromarketingul am gasit in acest articol: https://meltingasphalt.com/ads-dont-work-that-way/

#4 Cand sa postezi pe instagram

Chiar daca algoritmii din Social Media se schimba atat de des ca nu le mai tine nimeni pasul, am dat peste un articol in care sunt exemplificate pas cu pas cele mai bune ore pentru postarile de pe Instagram in functie de continutul pe care il aveti. Oricat s-ar schimba algoritmii, obiceiurile de consum ale oamenilor raman cam aceleasi. Si asta este partea cea mai importanta la capitolul planificare de continut pentru promovare.

Link https://blog.hootsuite.com/best-time-to-post-on-instagram/

#5 Dependenta de telefon

Pentru final am lasat un easy reading pe un subiect nu atat de easy cum pare. E o realitate ca suntem dependenti de telefon. Mai nou toata viata noastra e acolo, intr-o cutie, iar gandul ca am putea pierde acel ceva ne face sa intram in fibrilatii. Va suna cunoscut? Daca nu v-ati prins pana acum, va prezentam comportamentul clasic al unui addict, iar dependentele se trateaza la medic. Din pacate putina lume recunoaste ca dependenta de telefon e si ea o boala care trebuie tratata ca atare.

Link https://www.theglobeandmail.com/technology/your-smartphone-is-making-you-stupid/article37511900/

Ne citim vinerea viitoare! Saptamanile trecute pe scurt aici: