Un freelancer este o persoană care lucrează independent pentru unul sau mai mulți clienți, oferind unul sau mai multe servicii. El trebuie să aibă grijă de toate aspectele vieții de freelancer: vânzări, client service, project management, negocieri, făcut contracte și facturi, implementare și să aibă mereu tool-urile de care are nevoie pentru a-și face treaba la cele mai înalte standarde. Pe scurt, un freelancer este un business mic și (în general) foarte specializat, care are ca scop să rezolve probleme și să genereze valoare pentru clienți.

Un nomad digital este o persoană care lucrează în general online, călătorește și vizitează diverse țări pe termen mediu. Dacă stă pe termen lung într-o anumită țară devine expat. Acesta nu este musai să fie freelancer. Un nomad digital poate să fie și angajat care lucrează de la distanță sau antreprenor (cel mai des întâlnite business-uri fiind eShop-urile  sau dropshipping-urile, cursurile sau start-up-uri tech).

Fiecare după cum îi place

Bun. Acum că am stabilit diferențele, trebuie să mai spunem și că există în lumea asta mare diverși oameni cu diverse așteptări de la viață și cu nevoi la fel de diverse. Unii au nevoie de orașele mari pentru a se simți în largul lor și pentru a funcționa optim. Ei sunt oamenii care au nevoie de agitație, energie și comunitate mare în apropiere. La polul opus există oameni care au nevoie de liniște, de o viață în tihnă departe de agitația marilor orașe.   

Pentru noi însă, și credem că nu suntem singurii, răspunsul este echilibrul. Adică vrem momente de tihnă și liniște, dar și momente de agitație. Iar ele astea vin la pachet cu anumite nevoi rezultate din business. Am observat că, atunci când suntem în perioade de dezvoltare și creștere, lucrăm mult mai bine din București. Când suntem în mindset de analiză, planificare și dezvoltat strategia de business lucrăm mult mai bine din zone mai liniștite în care timpul pare că are mai multă răbdare cu noi.

Vara aceasta am fugit la liniște

Vara aceasta a fost despre a analiza unde suntem cu business-ul și încotro ne îndreptăm cu Milk & Cookies \ Digital branding Studio. Concluzia: ne-am făcut planul de bătaie pentru intrarea pe piața din USA. În același timp și cu Viața de freelancer a trebuit să vedem încotro ne îndreptăm și cum putem să continuăm să rămânem lider de nișă pe piața din România.

Și cum în general lucrurile tind să se alinieze, ne-am bucurat de invitația lui Octavian Viorel de la Pukka.ro și Marius Chivu de la Dilema Veche, fondatorii proiectului Niște Orășeni (susținut de Patria Bank) de a petrece o săptămână la Slătioara, Vâlcea. Am fost super entuziasmați să testăm munca online din mediul rural. Sau cum e să lucrăm pe internet de la țară, cum ar zice localnicii de acolo.

Așa că i-am luat și pe prietenii noștri dragi de la Lipa-Lipa.ro (Simona și pe Alex pe care îi salutăm și le mai spunem încă o dată că ne place mult de ei). Btw, dacă nu îi știți încă, s-au plimbat prin America Centrală și de Sud, au asistat la o mică revoluție, au gestionat un hostel în Asia și s-au plimbat până la vârsta asta cât alții nu o fac toată viața.

Așadar, ne-am luat prietenii și ne-am pus la drum să facem experimentul ăsta interesant.

Câteva gânduri despre cum a funcționat lucratul de la țară:

  • Dacă nu mergi pe cărările deja prea bătute ale stațiunilor mainstream, traficul și aglomerația nu mai sunt o problemă atât de mare.  
  • Din ce am văzut prin locurile prin care am fost, internetul nu mai este o provocare. În majoritatea locurilor există posibilitatea să îți aduci net. Pentru siguranța noastră, am avut tot timpul la noi și un router 4G. Există oferte de la toți operatorii de telefonie mobilă de cartele de net (de la câțiva giga până la câteva sute de giga, la prețuri decente).
  • O problemă destul de mare sunt locurile de unde să poți lucra pentru mai mult timp. Majoritatea zonelor de relaxare sunt gândite pentru sesiuni mai scurte de lucru și după câteva ore, băncuțele și scaunele tradiționale devin destul de incomode. Noi am rezolvat problema prin spargerea sesiunilor de lucru în bucăți mai scurte, cu pauze mai dese. Am adăugat o pauză mai mare la prânz că, vorba aia, somnul de frumusețe devine obligatoriu de la o vârstă încolo, nu? La final de zi am lucrat tot 7-8 ore, însă răsfirate pe o perioadă mai lungă. 
  • Aerul curat și liniștea ne-au băgat la somn mult mai devreme decât o făceam în București. Adesea ne-am trezit că pe la 9:30 deja trăgeam pe dreapta. Însă ne-am și trezit la 6-6:30 fără alarmă. Și pe cuvânt că este minunat să îți bei cafeaua și să apuci să lucrezi vreo 2 ore înainte să înceapă să curgă mailurile și Zoom-urile. Plus că e minunată răcoarea de dinaintea orei 10:00.
  • Oamenii sunt foarte, dar foarte liniștiți și săritori. Orice ai nevoie vine cineva să te ajute. 
  • Încă mai găsești mâncare mai puțin prelucrată, făcută fără tot felul de conservanți și potențatori de arome. Mâncarea aici chiar are gust și fără sare și arome adăugate. Aproape uitasem cum e. 
  • Deși ne era teamă că o să ne scadă productivitatea, efectul a fost invers. Am simțit că odată cu oxigenul, odihna, mâncarea (nu am putea pune degetul pe un singur motiv anume), puterea de concentrare ne-a crescut și am lucrat mai bine, mai productiv și mai eficient.

https://www.facebook.com/viatadefreelancer/posts/3352649191469348

De ce să ții cont înainte să te muți o perioadă la țară?

  • În primul rând este important să ții minte că nu mai ai magazin la parterul blocului. Nu există Mega în capul uliței, fie ea și asfaltată. Asta necesită o planificare ceva mai atentă a alimentelor și a cumpăraturilor. Iar dacă ți se face poftă de ceva dulce la 10 seara și nu ai în casă, ei bine, aia e. Din acest motiv borcanele cu gem și dulceață ar fi bine să nu lipsească din cămară. Partea bună e că dacă ieși puțin din casă și te împrietenești cu oamenii din sat vei găsi de cumpărat lucruri mult mai bune decât ai găsi la magazin. Sunt făcute fără aditivi și sunt mult mai gustoase. Trebuie doar puțintel efort. Tot de networking, ca și la oraș. Doar că de data asta nu e pentru a găsi clienți, ci pentru a asculta povești autentice și să faci rost de murături, brânză proaspătă și dulcețuri. Miam!
  • În al doilea rând, în continuarea punctului de mai sus, în 95% dintre locațiile rurale nu există aplicații de comandat mâncare. Deci chiar va trebui să gătești. Și credeți-ne că nu poți să trăiști pe covrigi, chipsuri și grătar. Dar există și pentru asta o rezolvare care vine tot din networkingul de mai sus. Dacă ești simpatic, sigur găsești pe cineva în sat să îți gătească. Noi am avut noroc cu mătușa lui Marius Chivu, doamna Angela, fostă bucătăreasă profesionistă la Vâlcea, actualmente retrasă în sabatic la Slătioara.  
  • Cum ziceam și mai sus, una dintre cele mai mai mari probleme menționate de aproape toată lumea este internetul. Iar dacă lucrezi cu fotografii, video sau alte fișiere de dimensiuni mari, problema se accentuează. În satele mai mari există fibra optică, însă în satele mai mici poate să fie ceva mai problematic. Din acest punct de vedere ar fi indicat un research cât mai amănunțit înainte de mutare (temporară sau definitivă), astfel încât să te asiguri că îți poți face treaba fără frustrări.
  • Dacă plănuiești să te muți pe termen mai lung, recomandăm să îți iei scaunul de birou cu tibe. Vă spunem din experiență și cu multă sinceritate că nu e deloc plăcut când trebuie să lucrezi 8 ore de pe o băncuță sau un scaun de lemn. În special dacă ești înalt sau mai plinuț și spatele te taxează fără milă.  
  • Odată cu mutarea la curte apar noi task-uri, ca să zicem tot în limbaj corporate. Dacă la bloc în câteva ore termini curățenia o dată pe săptămână, la țară e puțin mai complicat. Și vara mai e cum mai e, însă iarna când trebuie să tai lemne și să dai zăpada e puțin mai dificil. 
  • Ține cont de insecte. La bloc singurele griji sunt țânțarii și gândacii. La țară apar multe mai multe lighioane care te pot stresa, mai ales dacă nu ai plase la uși și geamuri.

În concluzie

Mutatul la țară vine și cu bune și cu mai puțin bune. Important este să fie o decizie înțeleasă, asumată și planificată cât de bine se poate. Pentru că da, să te muți la țară nu înseamnă să te apuci și de cultivat legume și crescut animale, dar nici confortul nu mai e fix ca în apartamentul de 50 de mp din Drumul Taberei. Pe partea cealaltă, când îți faci o casă la țară a ta, poți să o mobilezi și să o utilezi modern și să te bucuri de un super confort pe lângă liniștea deplină.  

În final este o alegere. Care vine cu plusuri și minusuri. Important este să faci suficient research, să testezi pe perioade mai scurte și să discuți cu oameni care au făcut asta și te pot ajuta cu sfaturi și cu setarea așteptărilor. Și sigur vei găsi pe cineva pentru că, mai ales anul acesta, am văzut foarte mulți oameni care au făcut pasul spre rural.

Dacă vreți să aflați mai multe despre mutarea la țară, Niște Orășeni (un proiect susținut de Patria Bank) au făcut și un ghid de relocare din urban în rural. Îl puteți descărca de pe site-ul lor: https://www.nisteoraseni.ro/.

Much  #REDHEARTEMOJY everybody.