Dar când ai responsabilitatea unui business mic care depinde 100% de resursele tale financiare și de timp, uneori poți să te pierzi printre proiecte și tot ce mai ai făcut și să scapi de vedere imaginea de ansamblu. Ca freelancer ești managerul și executantul în business-ul tău. Tu planifici, dar tot tu și execuți. Iar felul în care reușești să eficientizezi totul este cheia succesului.

Ce îți recomandăm noi este să îți dedici totuși niște timp în fiecare lună sau măcar o dată la trei luni să-ți analizezi atât business-ul, cât și viața personală. Pentru a fi confortabil financiar trebuie să acorzi mereu atenție felului în care îți consumi resursele, de la timp și energie, până la bani.

De unde începi să eficientizezi resursele?

În primul rând ai nevoie de o imagine clară a business-ului și a vieții tale personale. Când ești freelancer cele două sunt foarte împletite. Iar acest lucru este valabil mai ales din 2020 încoace. Așadar, ia o foaie de hârtie sau deschide un Excel și notează cheltuielile pe care le ai. Încearcă să iei în calcul și cheltuielile pe care le faci mai rar în an, cum ar fi asigurările la casă și mașină, impozite și altele.

Este nevoie să faci asta ca să înțelegi mai bine unde se duc resursele tale financiare. Doar așa vei pute să începi să eficientizezi.

Care sunt cheltuielile care pot fi eficientizate?

Chiria sau rata la casă

Aici nu prea ai ce să eficientizezi. Rata este o cheltuială fixă recurentă pe care nu prea o poți controla decât în cazul în care refinanțezi creditul. În cazul chiriei, poți să cauți un apartament mai ieftin. Însă cel mai probabil va fi nevoie să faci un compromis legat de dimensiune sau zonă.

Înainte să faci o schimbare, ia totuși în calcul faptul că ai nevoie de confort ca să poți să lucrezi mereu cu spor și să livrezi la calitatea cu care ți-ai obișnuit clienții. 

În cazul ratei, singurii care te pot ajuta cu soluții sunt specialiștii de la bănci sau brokerii de credit. Cere mai multe soluții și vezi dacă vreuna ți se potrivește.

Chiria biroului

Dacă ai închiriat un spațiu în care ți-ai făcut birou sau lucrezi de la un co-working, singura variantă să eficientizezi costul este să faci te orientezi către un spațiu cu preț mai mic sau o locație mai ieftină. Sau poți să renunți de tot la locul respectiv. Dar, la fel ca mai sus, dacă ai tabieturi sau munca ta cere un anumit nivel de confort cum ar fi spațiu, liniște și timp în care ai nevoie să te concentrezi fără întreruperi, indicat ar fi să nu renunți complet la birou.

Abonamentul de TV și internet fix

Dacă la un moment dat te-a luat valul și ai optat pentru pachetul cu toate canalele, analizează cât timp te uiți la ele. S-ar putea să îți dai seama că diferența de cost între pachetul de bază și cel premium nu se justifică în viața ta. Și iată cum ai eficientizat un cost fix lunar. În cazul în care nu ești tocmai mulțumit cu internetul fix, poți să investești diferența de la abonamentul de TV într-un upgrade la internet. 

O altă soluție este să urmărești ofertele furnizorilor până găsești una care bifează toate nevoile tale și, mai ales, bugetul.

Subscripțiile la diverse servicii

Fă un inventar al tuturor serviciilor și soft-urilor pe care le plătești lunar sau anual. De la Netflix până la tool-ulul de programat postări sau de trimis mailuri. Trece-le într-un tabel alături de costul lor și utilitatea lor. De exemplu: Netflix 60 lei, entertainment (personal), iCloud 13 lei, stocare (business și personal), Buffer 22 lei social media management (business) etc.

Vei avea surpriza să descoperi că unele tool-uri se suprapun și că poți să renunți la câteva. Așa cum vei avea surpriza să descoperi cât de mult investești în entertainment. Chiar ai nevoie și de Netflix și de HBO GO? Și de Prime Video și de Hulu și de YouTube TV? Decide care dintre ele îți aduce cea mai multă valoare și renunță la cele pe care le folosești rar.

Nu uita de subscripțiile cu plată anuală și de perioadele de trial!

Știi aplicațiile care îți cer să introduci datele cardului pentru a activa perioada de trial, nu? De multe ori am pățit să testăm diverse aplicații în căutarea celei potrivite și pur și simplu am uitat să dezactivăm abonamentul. Ți se poate întâmpla și în cazul celor cu plată anuală la care te gândești să renunți.

Trece-ți în calendar datele la care se reînnoiesc subscripțiile anuale. Și închide-le din timp pe cele care nu-ți sunt utile sau pe plac. Fă la fel și cu perioadele de trial. Și într-un an de zile îți vei mulțumi pentru economia pe care vei reuși să o faci.

Cheltuielile cu mașina

Evident, cel mai simplu este să nu ai mașină. Însă știm cu toții că nu prea e fezabil. Așadar, dacă ai mașină cumpărată pe persoană fizică și vrei să eficientizezi câteva costuri, fă un contract de comodat cu SRL-ul tău. Astfel vei putea să deduci niște cheltuieli de întreținere și combustibilul.

Serviciile de sănătate

Chiar dacă ești contribuabil la sistemul național de sănătate, de multe ori se poate întâmpla să apelezi la clinicile private. Unele sunt mai aproape de casă sau birou, unele au specialiștii de care ai nevoie etc. Motivele pot fi multe. Cert este că atunci când mergi la o clinică privată ajungi să plătești sume importante de bani pe care ai fi putut să le eficientizezi cu un simplu abonament.

Gândește-te la care dintre rețelele de sănătate apelezi cel mai des și fă-ți un abonament care să acopere măcar consultațiile și să-ți ofere reduceri la analize și proceduri. Îți va ușura viața și vei descoperi că cei aproximativ 800 de lei pe an ajung să-ți economisească dublu.

(P) Abonamentul mobil

Chiar dacă ai un consum relativ constant de date mobile, uneori se întâmplă să ai nevoie de mai mult. De exemplu atunci când pleci la bunici sau în vreo excursie prin țară. Sau când ai de lucrat dintr-un loc în care internetul nu este tocmai stabil. Însă la fel de bine se poate întâmpla să folosești mai puține date mobile decât de obicei. Și practic plătești pentru beneficii pe care nu le consumi.

Cât de bine ar fi să poți să-ți modifici abonamentul de mobil oricând în funcție de nevoile tale? Acum poți să o faci cu YOXO, primul abonament de mobil complet digital, flexibil și reconfigurabil direct din aplicația de mobil YOXO.

Poți să te portezi la YOXO 100% digital, fără să fie nevoie să te deplasezi în nicio locație. Îți păstrezi numărul de telefon și primești și o lună de abonament gratuită.

Unul dintre cele mai mari avantaje la abonamentul de mobil YOXO este flexibilitatea. Poți activa un abonament instant, de oriunde ai fi, daca ai telefon compatibil cu eSIM, nu ai perioadă contractuală, ai plată recurentă direct de pe card și gestionezi totul direct din aplicație. Ai un nivel crescut de control asupra abonamentului tău și vezi în orice moment cât mai ai din beneficii.

Minutele și SMS-uri naționale sunt nelimitate, poți să customizezi opțiunile pe care le dorești la abonament de la lună la lună, atât pentru internet cât și pentru roaming. Iar abonamentele încep de la 19 lei pe lună. Așadar, dacă îți dorești să gestionezi costurile mai ușor, încearcă YOXO

Invită un prieten pe YOXO și primești 100 de GB, iar prietenul tău primește o lună gratuită de abonament.

YOXO derulează și programul “Invită un prieten” prin care le poți recomanda prietenilor tăi să își facă un abonament YOXO.

Prietenul tău primește prima lună gratuit, iar tu un bonus de 100GB, valabil 30 de zile de la activarea lui. Tot ce trebuie să faci, este să accesezi secțiunea “Invită un prieten” din meniul aplicației YOXO, copiezi codul tău de reducere și îl trimiți prietenilor, celor dragi, sau de ce nu, unui alt freelancer.